Davant unes possibles eleccions a Catalunya, Ciutadans va demanar presentar-se en coalició amb el PP. Ara bé, el líder popular, Alejandro Fernández, condiciona l'aliança amb Cs al vot de la formació taronja als pressupostos estatals. "Si Cs acaba donant suport a uns pressupostos de l'Estat intervencionistes i amb pujada d'impostos, això és bastant incompatible amb la política econòmica del PP", ha indicat Fernández.

A més, ha puntualitzat que al "Parlament, Cs vota més com un partit socialdemòcrata que liberal. Hi ha coincidències, però la concepció de la política social i econòmica és diferent". 

 

carrizosa a tv3

Carlos Carrizosa en una entrevista recent a TV3 en què va proposar la coalició amb el PP 

Flirteig de Carrizosa

A més, ha criticat la manera "intensa" amb què, des del seu punt de vista, està flirtejant amb ells el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa. "Està intentant flirtejar amb nosaltres de manera molt intensa, però crec que al flirteig li falta finezza. No hauria de pressionar tant en els mitjans i fer-ho amb més serenitat i tranquil·litat", ha opinat Fernández.

També s'ha mostrat sorprés que en el context actual Cs hagi fet aquesta proposta de coalició en la qual també s'inclou el PSC. "Ens sorprèn que en un escenari no plebiscitari sinó de crisi econòmica, Cs ens ofereixi aquesta coalició quan s'ha convertit en el soci prioritari de Pedro Sánchez. El PSC i el PP tenim polítiques econòmiques diametralment oposades", ha asseverat Fernández, alhora que ha remarcat que el que és realment rellevant és veure si aquesta aliança suma.

L'independentisme ha mutat

D'altra banda, ha considerat que el procés no s'ha acabat, sinó que "ha mutat". Així doncs, ha opinat que s'ha arribat al final "de la via unilateral de la il·legalitat directa".

A més, ha considerat que dins de l'independentisme hi ha "una profunda" divisió i ha assegurat que ara intentaran fer un camí més llarg: "Intentaran fer caure la monarquia parlamentària espanyola per generar una república espanyola com a pas previ a una república catalana".

Segons Fernández, aquesta és el nou full de ruta de l'independentisme, al qual es pot sumar Podemos i una part dels socialistes. "Crec que no té cap viabilitat, però és el que exploraran els pròxims mesos i anys", ha assenyalat en una entrevista a La Vanguardia.  

Així mateix, ha afirmat que hi ha una part del Partit Socialista que està d'acord amb l'autodeterminació. "Si hi hagués un socialisme netament constitucionalista, es podria explorar un pacte com el que va fer lehendakari a Patxi López, amb la generositat del PP". 

Ara bé, per Fernández el pacte i l'acord només es pot fer amb aquells respecten la llei i l'estat de dret. "Avui a Catalunya és evident que hi ha formacions que no respecten ni el pacte constitucional ni el pacte polític de la transició. I això limita de manera el camp d'acció", ha ressaltat.