Dos anys i quatre mesos en segon grau penitenciari és el temps que ha estat l’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, de 86 anys, tancat a la presó de Brians 1 per complir una condemna de 9 anys i 8 mesos de presó per l’espoli de l’entitat cultural. El Departament de Justícia va concedir el tercer grau a Millet l’octubre passat a causa dels seus greus problemes de salut, tal com permet el reglament penitenciari (art.104.4) i segons ha confirmat Justícia a ElNacional.cat. La Fiscalia ha demanat els informes mèdics que acrediten les malalties de Millet per decidir si presenta recurs o no contra aquesta mesura de Justícia.

Precisament, la Fiscalia va presentar un recurs contra la concessió del tercer grau a la mà dreta de Millet, Jordi Montull, el setembre de 2021 per part de Justícia i el jutge de vigilància penitenciària el va revocar per fer complir la condemna de set anys i mig de presó, i actualment continua tancat. Millet i Montull van ingressar a la presó l’estiu del 2020, en decretar-se la fermesa de la seva condemna. I el tercer grau ara concedit a Millet ha estat amb la nova consellera de Justícia, Gemma Ubasart.

La responsabilitat civil, pendent

La secretaria de Serveis Penitenciaris va aprovar flexibilitzar el règim penitenciari de Millet, tal com recull l’article 104.4 del reglament, que precisa que es pot classificar en tercer grau “els penats amb malalties molt greus o patiments incurables per raons humanitàries i de dignitat personal”. Fa temps que Millet necessita el suport d’una segona persona per poder executar les tasques quotidianes, a més d’anar en cadira de rodes, i té moltes visites mèdiques. Així, Millet ha de tornar a dormir a la presó de dilluns a dijous, mentre divendres i el cap de setmana pot estar a casa seva a l’Ametlla del Vallès. Fins ara, el jutge de vigilància penitenciària havia denegat passar del segon al tercer grau a Millet per no haver dipositat la responsabilitat civil. L’Audiència de Barcelona ha informat que, per ara, només s’han recuperat 12 dels 23,8 milions d’euros que Millet i Montull han de tornar al Palau.

 A més, Millet i Montull tenen dos procediments judicials oberts per suposadament haver amagat patrimoni i lloguers a la justícia per no haver de rescabalar al Palau de la Música del seu espoli, destapat el 2009. La setmana vinent, Montull, la seva dona i la seva filla Gemma Montull, també condemnada pel cas del Palau, han de declarar com a investigats en un jutjat de Barcelona. I a finals de mes, ho ha de fer Millet i les seves filles Laila i Clara.