Enxampat per segona vegada. Un magistrat de Barcelona ha obert un nou procediment contra l’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i la seva mà dreta i director econòmic de l’entitat, Jordi Montull, en descobrir-se que haurien amagat a la justícia ingressos dels lloguers que cobren dels seus immobles que tenen embargats per eludir la seva responsabilitat en haver estat condemnats a retornar els 23, 8 milions d’euros espoliats al Palau de la Música. Millet, condemnat a nou anys i vuit mesos de presó, i Montull, a set anys i sis mesos de presó, van ingressar en un centre penitenciari l’estiu del 2020, quan el Tribunal Suprem va confirmar la condemna i el retorn dels diners espoliat. La secció 10a de l’Audiència de Barcelona, que els va condemnar el 2017, manté oberta l’execució de la sentència, amb la subhasta i repartiment dels béns embargats als afectats: el Consorci, format per les administracions, i la Fundació del Palau, que ha rebut uns 9 milions d’euros.

El gener passat, la Fundació Orfeó català- Palau de la Música va denunciar Millet, de 86 anys, en sostenir que havia amagat o venut patrimoni embargat de la seva casa de l’Ametlla del Vallès. L’expresident del Palau va declarar per videoconferència des de la presó de Brians 2 davant la titular del jutjat d'instrucció 4 de Granollers, procediment que continua obert. I per la seva part, Montull i la seva dona Mercedes Mir (condemnada a títol lucratiu per l’espoli del Palau) han estat acusats d’haver ocultat a la justícia que han cobrat 31.500 euros del lloguer d’una casa que tenen al Masnou, embargada per fer front a l’espoli del Palau, i ara la fiscalia els demana dos anys de presó, segons l’escrit d’acusació al qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Les filles de Millet i Montull, també acusades

En el nou procediment, que dirigeix el titular del jutjat d’instrucció 12 de Barcelona, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i l’Associació Orfeó Català han presentat una nova denúncia en comprovar que els condemnats amagaven ingressos d’altres lloguers a l’Audiència de Barcelona, que és qui executa la condemna. En concret, han denunciat Jordi Montull, la seva dona i la seva filla Gemma Montull, condemnada a 4 anys de presó pel cas del Palau, però que la justícia va suspendre el seu ingrés a presó. En el cas de Millet, també s’acusa les seves filles Clara i Laila.

En aquesta segona causa, el magistrat Sergio Escalona ha citat els Montull i la seva filla perquè declarin com a investigats el pròxim 16 de novembre, mentre que de Fèlix Millet ordena que sigui excarcerat de la presó Brians 1 perquè declari al jutjat de Barcelona el pròxim 21 de novembre, juntament amb les seves dues filles.

Petició de presó a Montull i a la seva dona

La primera causa d'ocultació d'ingressos de Montull i la seva dona, fet pel qual hauran d'afrontar un nou judici, ha estat investigat al jutjat d'instrucció 27 de Barcelona. En l'escrit d'acusació, la fiscal especifica que l’habitatge d’El Masnou està a nom de Mercedes Mir, però que és propietat de tots dos. Precisa que la finca va ser embargada per la sentència d'El Palau de la Música, però els acusats la van posar a lloguer per un període de 5 anys a 1.500 euros al mes. Van cobrar aquest lloguer tot l’any 2020 i 9 mesos del 2021, fins que el llogater, davant els avisos de subhasta va demanar extingir el contracte, que es va executar el setembre de l’any passat. La fiscal precisa que en total han cobrat 31.500 euros per aquest lloguer, del qual no han informat l’Audiència de Barcelona. És més, precisa que en comunicat al tribunal, la defensa de Montull va indicar que “només cobra una pensió de jubilat de 2.000 euros". Per tot això, considera que Montull i Mir són autors d’un delicte de frustració de l'execució pel qual els demana dos anys de presó o alternativament, sis mesos de presó.