La meitat. La secció 10 de l’Audiència de Barcelona, dins la fase d’execució de la sentència del conegut com a cas Palau de la Música, ha notificat aquest dilluns una diligència d’ordenació en la qual es recull la recuperació, fins aquest moment, de més de 12 milions d’euros dels condemnats per fer front a les responsabilitats civils amb els perjudicats. El tribunal, presidit per la magistrada Montserrat Comas, va condemnar el 2017 l’expresident del Palau de la MúsicaFèlix Millet, i la seva mà dreta i director econòmic de l’entitat, Jordi Montull, a retornar 23,8 milions d’euros espoliats al Palau de la Música en el 2009 i que es van poder demostrar. La sentència va de ferma el 2020, any en què els dos lladres confessos del Palau van entrar a presó. En concret, els diners han estat retornats al Consorci del Palau de la Música, formada per les administracions, i a la Fundació Privada Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i l’Associació Orfeó Català. Pel que fa als 6,6 milions d'euros que el partit Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va ser condemnat a retornar al Palau, sembla difícil que es compleixi perquè hi ha creditors preferents. Una magistrada del mercantil última la liquidació de CDC.

En la diligència, el lletrat de l'Administració de Justícia, Sebastián Fernández Urrea, detalla que de Fèlix Millet s’han recuperat més de 6 milions d’euros; gairebé 1.600.000 euros de Jordi Montull i gairebé 3 milions d’euros de Marta Vallès i les seves filles, com a hereves d'aquesta, així com gairebé 800.000 euros de Gemma Montull. El gabinet de premsa del TSJC informa que durant els primers 6 mesos des del moment d’iniciar-se la fase d’execució de la sentència, el tribunal de la secció 10a va consignar més de 9 milions d’euros. Des d’aleshores fins ara s’ha aconseguit, superades les tramitacions que s’han presentat, incrementar la recuperació en més de 3 milions d’euros. Els perjudicats han rebut, en concepte de responsabilitat civil, més de la meitat de la quantitat fixada en sentència. Els condemnats han satisfet també a la Hisenda Pública, més de 160.000 euros.

Segona denúncia contra Millet i Montull

En aquest temps, Millet i Montull han estat denunciats dos cops més per suposadament ocultar el seu patrimoni per no haver-lo de tornar al Palau. El primer cas es va destapar l’any passat, i en el segon, tots dos acusats i les seves filles han d’anar a declarar a finals d’aquest mes per suposadament haver amagat a la justícia el cobrament de lloguers d’habitatges embargats i que s’han de vendre per fer front a la condemna. El Palau de la Música, amb els advocats Laura Parés i Marc Molins, s’han personat en el jutjat d’instrucció 12 de Barcelona que investiga la segona causa. En la primera causa, Montull i la seva dona Mercedes Mir (condemnada a títol lucratiu per l’espoli del Palau) han estat acusats d’haver ocultat a la justícia que han cobrat 31.500 euros del lloguer d’una casa que tenen al Masnou, embargada per fer front a l’espoli del Palau, i ara la fiscalia els demana dos anys de presó, i alternativament sis mesos.