El pa de cada dia. Com si es tractés de delinqüents, la premsa espanyola torna a dedicar avui gran part de la seva informació política a carregar contra els líders del procés, mentre s'omple —de nou— d'elogis per al rei Felip VI pel seu paper en la qüestió catalana, sobretot des del seu discurs de l'aturada de país del 3 d'octubre, que ignorava per complet els ferits per la policia espanyola durant la jornada del referèndum de l'1-O, com ha fet des d'aleshores amb tot allò relacionat amb els atacs a la democràcia rebuts per la política catalana, així com per la ciutadania de Catalunya.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, torna a ser el centre de les mirades dels diaris de Madrid, que la critiquen amb força per, segons el seu parer, posar-se al costat de la sobirania i "actuar en contra dels interessos dels ciutadans". També apareix la possibilitat que Jordi Sànchez sigui el candidat de JxCat per presidir la Generalitat, cosa que acabarà guiant Catalunya "per les vies de l'autodestrucció", al mateix temps que torna a sortir la figura del Monarca per haver estat rebut amb llaços grocs per part d'algunes personalitats catalanes al pavelló del Mobile World Congress (MWC) de Catalunya.

Fixant-se, com ja és habitual, només en els beneficis que l'Estat espanyol pot treure de l'MWC, tornen a llançar l'advertiment que la situació política que viu Catalunya pot desplaçar-lo a un altre país del món. I ho fan sense tenir en compte que, per exemple, Telefónica va defensar ahir Barcelona com "el millor lloc del món" per al Mobile, que el director de Fira de Barcelona va deixar clar que no veu perill en el futur del Mobile o que el mateix director del Mobile Barcelona Capital ja va assegurar diumenge que "la plantada al Rei no ens afecta".

Sectarisme i populisme

"El separatisme pacta fer president al pres Sànchez". Aquest és el títol amb què El País obre la seva portada de l'edició en paper, que va encara més enllà en el seu editorial batejada com a "Sectarisme intolerable", en què insten les institucions catalanes a "fer la seva feina i no populisme", mentre els atribueixen la capacitat de ser els únics que poden "tancar les ferides", així com de "recuperar la normalitat democràtica" i la "convivència harmònica i civilitzada que cimenti el benestar dels ciutadans".

Convençuts que Espanya "viu en un estat de dret des de la Transició", el diari citat torna a omplir-se d'elogis cap al rei Felip VI per "no només haver sabut complir la seva comesa, sinó a més explicar-l'hi didàcticament a qui ignora la seva". Però això no és tot. Tenen clar que si encara no hi ha Govern format no és per culpa de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, sinó per "les divisions entre les formacions independentistes que sumen majoria al Parlament", però també per "l'obstinació de Puigdemont en el seu afany de ser investit president malgrat haver fugit de la justícia".

Per tot això, consideren que tant el president del Parlament, Roger Torrent, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'han "equivocat de finestreta" perquè "en lloc de reclamar on correspon, han triat el Rei com a blanc dels seus retrets, en una actitud carregada de sectarisme, populisme, pèssima educació i, sobretot, incapacitat per distingir les seves idees particulars del càrrec institucional que tots dos ocupen". Justament en aquest punt, tornen a insistir, com ja feien ahir, que Colau "actua en contra dels propis interessos dels ciutadans que ha de representar" posant en risc, per exemple, la continuïtat del Mobile World Congress.

A parer seu, tant Torrent com l'alcaldessa de la capital catalana estan "liderats" per Puigdemont "en sintonia amb les escaramusses als carrers i el bloqueig polític" i carreguen contra ells per no tenir prou força política com per "generar un nou conflicte que ni Catalunya ni Barcelona no mereixen". I és en aquest moment que tornen a felicitar Felip VI pel seu discurs del 3 d'octubre quan, sempre segons el seu punt de vista, "va haver de traslladar un missatge de fermesa i confiança a tots els espanyols per aturar qualsevol temptació d'imposar la independència".

La tribu de l'autodestrucció

Destacant que "La Generalitat es burla del 155 i rep el Rei amb llaços grocs", El Mundo critica la batllessa de la Ciutat Comtal al seu editorial titulat "Colau o la tornada de la tribu", on posen en relleu que "la responsabilitat de vegades consisteix a ignorar les provocacions, però en la majoria dels casos exigeix prendre-les seriosament i donar-los resposta ferma".

Com el diari anterior, aquest també s'omple de lloances a Felip VI per, "en nom de l'interès general de Catalunya i de tot Espanya", haver "defensat la seva permanència a Barcelona al preu de rebudes hostils i insolències vergonyoses del nacionalpopulisme, actitud que retrata alhora la mediocritat dels seus correligionaris i la dignitat del cap de l'Estat.

Amb aquests arguments sota el braç, asseguren que "la sobirania discorre per les vies de l'autodestrucció, cosa que obliga al constitucionalisme a protegir Catalunya primerament d'aquells que més diuen estimar-la" i aprofiten l'ocasió per carregar contra el govern de Mariano Rajoy per no haver aplicat amb prou força la norma suprema i no haver destituït el secretari català de Telecomunicacions, Jordi Puigneró, "quan va anunciar la seva desafiadora plantada al Rei".

Però aquesta vegada, i segons la seva visió de les coses, Colau "mereix un capítol a part". I s'ho mereix pels "seus menyspreus a l'Estat amb demagògica astúcia, entre l'electoralisme ostentós i la docilitat privada", però també perquè "el seu sentit institucional, si alguna vegada el va tenir, va ser ofegat pel sectarisme". Un "sectarisme" que, asseguren, demostra com "ha renunciat a la representació de tots els barcelonins en benefici de la minoria que aplaudeix el seu repertori gamberro". La seva conclusió? La tenen clara: "El comerç i les institucions es van inventar per superar la tribu. Però hi ha qui enyora el primitivisme".

Pols a l'Estat

La Razón, per altra banda, que publica avui que el Suprem prohibirà a Jordi Sànchez sortir de la presó per a la seva investidura, reclama "un president seriós" per a Catalunya. Al seu editorial, es lamenten que "l'únic avanç produït és que algú que està encausat per sedició i rebel·lió es posi al capdavant de la Generalitat" i, precisament per això, carreguen contra Sànchez perquè, al seu parer, "tot indica que persisteixen a mantenir la pugna amb l'Estat, continuar amb el pla de ruptura i situar les institucions d'autogovern en la inestabilitat permanent".

En aquest sentit insten Sànchez a "no continuar comparant-se amb un membre d'ETA que va tenir el permís del TSJ de Navarra per sortir de la presó, el 1987, per pronunciar el seu discurs d'investidura com a candidat a lehendakari", en referència a Juan Carlos Yoldi, que va ser candidat d'Herri Batasuna mentre estava en presó preventiva.

Per tot això aconsellen que "si el que es busca és apaivagar un enfrontament que s'estén massa en el temps", no continuïn per aquest camí perquè, subratllen, "des del punt de vista legal no hi ha sortida". Així doncs, adverteixen, la possible candidatura de Sànchez "sobre qui recauen greus acusacions, suposaria apostar per la inestabilitat".

Si l'opció per a la presidència de la Generalitat és fer Sànchez president efectiu i Puigdemont president simbòlic, els de Francisco Marhuenda tenen clar que "està clar que Catalunya continuarà en una situació de bloqueig, sense un govern que s'ocupi dels problemes dels ciutadans".