Missatge de Felip VI al PSOE i els independentistes, durant l'entrega dels Premis Princesa d'Astúries aquest divendres: "Les solucions arribaran de la unitat, mai de la divisió". El rei ha subratllat que a Espanya "cal ser molt conscients de tot el que hem assolit com a nació, de tot el que hem assolit com a nació, de tot el que hem construït i prosperat, amb tant esforç", però també "de com de necessari que és conservar-lo i preservar-lo d'aquell que ho pugui erosionar i que hem de cuidar el millor de la nostra història".

En el seu discurs, Felip VI ha defensat que si a l'estat espanyol es vol edificar "alguna cosa sòlida, duradora i permanent", és necessari fer-ho des de "la col·laboració i el compromís de tots" i amb "voluntat integradora". "És amb la unió, amb l'esforç col·lectiu i les actituds solidàries com es construeixen les grans obres. És així com sorgeixen les respostes que realment ens permeten avançar", ha proclamat el rei, en referència a la situació a escala nacional. I ha afegit: "Enfortir el que ens uneix ens permetrà, sense dubte, seguir recorrent la nostra història i il·luminar els camins que hem de transitar". "Són molts els nostres problemes i les solucions arribaran, com sempre ha succeït i demostra la història d'Espanya, de la unitat, mai de la divisió", ha sentenciat.

El context de les negociacions

El missatge de Felip VI té lloc en un context marcat per les negociacions per a la investidura del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i per les demandes plantejades pels partits independentistes catalans per donar-li suport com l'amnistia o avançar cap a un referèndum d'autodeterminació. En aquest sentit, dijous vam veure com el PP va fer del Senat un aquelarre contra l'independentisme i Sánchez. En canvi, el PSOE va evitar esmentar l'amnistia, ERC va acusar el PP de "reafirmar-se en l'estratègia repressiva" i Junts va defensar l'amnistia com una eina "per reparar la injustícia".

En el context internacional, el rei ha reclamat extremar "el sentit de la responsabilitat": "En aquests temps que vivim, tenint en compte tots els desafiaments que ens toca enfrontar, és l'hora del sentit més gran de la responsabilitat". És a dir, que s'ha d'extremar perquè "la pau, el benestar econòmic i social de milions de persones i la preservació dels valors democràtics així ho exigeixen". És així com ha lamentat la situació a l'Orient Mitjà, amb el conflicte obert entre Israel i Hamàs, sense oblidar-se de la invasió russa d'Ucraïna.

 

Imatge principal: el rei Felip VI, aquest divendres durant el seu discurs a l'entrega dels Premis Princesa d'Astúries / Europa Press