El PSOE ha carregat durament contra el PP aquest dijous per intentar “boicotejar” la investidura de Pedro Sánchez amb la comissió de les comunitats autònomes del Senat. Ara bé, el senador socialista Juan Espadas, encarregat de sortir en defensa del seu partit en aquest debat, ha evitat esmentar la paraula amnistia durant la seva intervenció. Ha lamentat, però, la “falta de respecte institucional” dels populars i els ha avisat que “no tot s’hi val”. Espadas ha optat per respondre a les crítiques dels dirigents del PP pel diàleg amb l’independentisme recordant-los els seus pactes i acords d’investidura amb Vox.

El PSOE s’ha negat a enviar cap president autonòmic socialista a aquest aquelarre contra l’independentisme i el govern espanyol organitzat pel PP a la cambra baixa. I tampoc no ha fet acte de presència cap membre del govern espanyol. La cita, no obstant això, ha reunit una dotzena de barons del PP i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha fet una defensa aferrissada de l’exoneració d’independentistes i de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació com a pas posterior a un perdó judicial.

Paral·lelament, els socialistes culpen el PP d’haver “parasitat” aquest dijous el Senat en el seu aquelarre contra l’amnistia, l’independentisme i Pedro Sánchez. Fonts de la direcció socialista valoren el monòleg dels populars a la cambra baixa com una demostració que “Alberto Núñez Feijóo ha assimilat un discurs ultra”. “Li recomanem al PP tranquil·litat, respecte institucional i que assumeixin el resultat electoral”, assenyalen des del rovell de l’ou de Ferraz, en referència a l’amarga victòria —insuficient per entrar a la Moncloa— del PP el passat 23-J.

Els socialistes consideren que el PP ha fet aquest dijous un acte “d’instrumentalització” de les institucions espanyoles. Ara bé, aquestes mateixes fonts eviten fer cap mena de valoració sobre el fons del discurs de Pere Aragonès. Des del PSOE continuen sense fer reaccions a la insistència de celebrar un referèndum d’autodeterminació, després que aquest dijous el president de la Generalitat hagi reiterat la seva voluntat de celebrar a Catalunya una consulta com l’escocesa de l’any 2014.

Pere Aragonès: “L’amnistia és el punt de partida i el referèndum, el destí”

Pere Aragonès ha sigut el primer a pujar a la tarima del Senat aquest dijous. Un cop ja era al faristol, el president de la Generalitat ha reivindicat l’amnistia com a “punt de partida” per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol. “L'amnistia no és un punt final, sinó el punt de partida que té un destí: que la ciutadania catalana voti en un referèndum sobre el seu futur polític”, ha afirmat el president català. En la seva defensa del referèndum ha assenyalat que la consulta ha de realitzar-se “de forma acordada i reconeguda” en la línia del que es va fer a Escòcia el 2014.