La senadora d’Esquerra Republicana Sara Bailac ha resumit aquest dijous en uns segons la intervenció que ha fet al matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès. En una intervenció a la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat, en qualitat de portaveu del grup parlamentari, ha carregat contra el PP —l’organitzador d’aquest aquelarre contra l’independentisme i el govern espanyol— per haver-se “reafirmat en l’estratègia repressiva” del partit presidit per Alberto Núñez Feijóo contra Catalunya. Tal com ha fet hores abans el líder republicà, Bailac ha insistit en la necessitat de celebrar un referèndum d’autodeterminació després d’aconseguir l’exoneració d’independentistes.

La senadora republicana ha criticat el PP per haver pretès parlar sobre Catalunya sense Catalunya, motiu pel qual ha justificat l’assistència de Pere Aragonès a aquest acte organitzat pels populars per convertir la cambra alta espanyola en un míting contra l’amnistia. “Empatitzem amb la ciutadania valenciana i balear”, ha assegurat Bailac, en referència a aquests governs capitanejats pel PP i apuntalats amb els vots de Vox. “Les seves polítiques conservadores sí que trenquen la igualtat”, ha dit, en resposta a l’argument que l’amnistia representa una mesura contra la igualtat de tots els ciutadans espanyols.

Minuts abans de la intervenció de Bailac, ha estat el torn del senador de Junts per Catalunya Josep Lluís Cleries, que ha insistit a no renunciar a la via unilateral i ha defensat l’amnistia com una eina de “punt de partida” per a la resolució del conflicte territorial entre Catalunya i l’Estat. “El sentit de l’amnistia no és el de perdonar l’independentisme, sinó el de reparar la injustícia que el conflicte polític ha generat”, ha assegurat Cleries a la Comissió General de les Comunitats Autònomes. A parer de Junts, “la injustícia” és resultat de la “utilització espúria i abusiva del sistema judicial”, en comptes d'”aplicar la política”.

 

Pere Aragonès: “L’amnistia és el punt de partida i el referèndum, el destí”

Pere Aragonès ha sigut el primer a pujar a la tarima del Senat aquest dijous. Un cop al faristol, el president de la Generalitat ha reivindicat l’amnistia com a “punt de partida” per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol. “L'amnistia no és un punt final, sinó el punt de partida que té un destí: que la ciutadania catalana voti en un referèndum sobre el seu futur polític”, ha afirmat el president català. En la seva defensa del referèndum, ha assenyalat que la consulta ha de dur-se a terme “de manera acordada i reconeguda” en la línia del que es va fer a Escòcia el 2014.

Aragonès evita la salutació oficial amb el president del Senat

Per altra banda, el president de la Generalitat ha evitat aquest dijous la salutació oficial amb el president del Senat. Els honors entre Pere Aragonès i Pedro Rollán s’han limitat a una tímida encaixada de mans als passadissos de la cambra baixa. El popular s’ha reunit en un saló amb tots els presidents autonòmics convidats al Senat aquest dijous per convertir la institució en un aquelarre del PP contra l’amnistia, Catalunya i el govern espanyol, i s'hi ha fet fotografies. Però el president de la Generalitat ha esquivat aquest gest i ha evitat una imatge en la qual aparegués en igualtat de condicions amb tots els barons del PP.

Aragonès, en canvi, s’ha reunit en una sala del Senat a les deu del matí amb el delegat de la Generalitat a Madrid, Joan Capdevila, i senadors d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, el PSC, i la diputada de Bildu al Congrés dels Diputats Mertxe Aizpurua. Quan el rellotge ha marcat les onze del matí —hora d’inici de la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat—, Aragonès ha sortit ràpidament d’aquesta sala i, en el seu camí a l’hemicicle, s’ha topat amb el president de la cambra, el popular Pedro Rollán, que és la quarta autoritat de l’estat espanyol. Tots dos han encaixat mans, i el líder republicà ha reprès la marxa.