El senador de Junts per Catalunya Josep Lluís Cleries ha insistit aquest dijous al Senat a no renunciar a la via unilateral i ha defensat l’amnistia com una eina de “punt de partida” per a la resolució al conflicte territorial entre Catalunya i l’Estat. “El sentit [de l’amnistia] no és el de perdonar l’independentisme, sinó el de reparar la injustícia que el conflicte polític ha generat”, ha assegurat Cleries a la Comissió General de les Comunitats Autònomes. A parer de Junts, “la injustícia” és resultat de la “utilització espúria i abusiva del sistema judicial”, en lloc d”aplicar la política”.

En la línia que va marcar Carles Puigdemont des de Brussel·les, el portaveu de Junts al Senat ha recordat que “l’autèntica desjudicialització” ha d’implicar que “l’Estat ha de deixar de perseguir el contrari com si fos un delinqüent". En aquest context, fent servir les mateixes paraules que Pere Aragonès, Cleries manté que l’amnistia és “imprescindible” per a “la resolució del conflicte” i sosté la “legitimitat de l’1 d’octubre”, al marge d’afegir que Junts no renunciarà a la unilateralitat, “com a recurs legítim per fer valdre els seus vots”.  

Pel que fa a la llei d’amnistia que Junts està negociant amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, Cleries ha defensat que el seu plantejament és que inclogui “l’ampli espectre que va des del 9 de novembre fins ara, fixant com a únics límits els definits pels acords i tractats internacionals”. Al marge d’això, Junts ha criticat el PP per “la utilització partidista” del Senat, “fent servir Catalunya amb finalitats partidistes i electoralistes”.

ERC critica “l’estratègia repressiva” del PP contra Catalunya

La pinça independentista l’ha completat la senadora d’Esquerra Republicana Sara Bailac, que ha resseguit la intervenció que ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest matí. En el seu discurs, la republicana ha carregat contra el PP per insistir en “l’estratègia repressiva” contra Catalunya. A més, ha reivindicat el referèndum d’autodeterminació després de desplegar l’amnistia que exculpi els independentistes.

En aquest sentit, la senadora republicana ha criticat el PP per haver pretès parlar sobre Catalunya, sense Catalunya; motiu pel qual ha justificat l’assistència de Pere Aragonès en aquest acte organitzat pels populars, per convertir la cambra alta espanyola en un míting contra l’amnistia. “Empatitzem amb la ciutadania valenciana i balear”, ha assegurat Bailac, en referència a aquells governs capitanejats pel PP i suportat amb els vots de Vox. “Les seves polítiques conservadores sí que trenquen la igualtat”, ha dit; en resposta a l’argument que l’amnistia representa una mesura contra la igualtat de tots els ciutadans espanyols. Per acabar el debat, el senador socialista Juan Espadas ha criticat el PP per emprar la cambra alta amb l’objectiu d’”intentar boicotejar” la investidura de Pedro Sánchez.