Pedro Sánchez ha anunciat aquest matí que el govern espanyol plantejarà una rebaixa de l'IVA del gas, que passarà de ser del 21 al 5% en el marc d'una crisi energètica generada per la guerra d'Ucraïna. Aquesta mesura entraria en vigor a l'octubre i s'allargaria fins al 31 de desembre, tot i que Sánchez no ha descartat que es pugui anar prorrogant, depenent de les circumstàncies del moment. Aquesta però, no havia estat fins ara una proposta del PSOE, que s'havia centrat a rebaixar l'IVA del preu de la llum, així com en el topall del gas. El primer a reclamar aquesta baixada de l'impost va ser Alberto Núñez Feijóo, dos mesos després d'arribar a la presidència del PP. 

Així ho ha volgut destacar avui el mateix Feijóo, després de l'anunci de Pedro Sánchez. En un tuit, el líder de l'oposició ha recuperat un vídeo del mes de maig en que ja se'l sent reclamant que el govern espanyol rebaixi l'IVA del gas, com ha acabat passant, quatre mesos més tard. "Per alguna cosa ha servit que demanéssim la compareixença de Pedro Sánchez al Senat. Segueix assumint amb comptagotes algunes mesures del PP després de criticar-les. Hauria de fer-ho sempre ràpid i decidit: arriba sempre tard a ajudar als espanyols", ha escrit el líder dels populars. 

En el vídeo, Feijóo apareix assegurant que el PP seguiria insistint a demanar una baixada de l'IVA de la llum i del gas "com  han fet els italians, els portuguesos, els polonesos... com han fet bona part dels nostres compatriotes de la Unió Europea". Finalment, Sánchez ha anunciat amb l'inici del nou curs polític aquesta baixada, tot i que fins ara s'havia centrat en l'excepció ibèrica i el topall del gas, quelcom que Feijóo ha anunciat que demanarà de modificar, mentre Europa s'obre a aplicar a aquesta mesura a tot el continent. 

Enfrontament Feijóo-Sánchez al Senat 

El fet que Sánchez acabi assumint una mesura proposada insistentment pel PP arriba després que hagi acceptat també acudir al Senat per presentar i debatre el decret energètic, rebutjat pels populars però ja aprovat al Congrés. Això és rellevant, ja que, quan Feijóo va substituir Casado, encara era el president de la Xunta, i no tenia cap espai per enfrontar-se a Sánchez. Per això, va acabar sent designat senador autonòmic, però les visites del president del govern espanyol son més reduïdes a la cambra alta que a baixa. L'anunci es va fer després del Consell de Ministres d'aquest dimarts i ha de servir per "confrontar idees, projectes i models davant d'un repte com el que tenim davant en l'àmbit energètic", segons la portaveu Isabel Rodríguez.