Pedro Sánchez comença el nou curs polític enmig d'una gran inflació, tot i que s'ha moderat durant el mes d'agost, i anunciant noves mesures sobre el preu del gas. Després de rebaixar l'Iva del preu de la llum el 2021 amb el canvi de tarifes, una mesura que s'ha anat prorrogant, ara ha anunciat en una entrevista a la Cadena Ser que el govern espanyol plantejarà també una rebaixa de l'IVA sobre el preu del gas que passarà del 21 al 5%, "en consonància del que hem anat fent des del principi de la guerra d'Ucraïna". El president del govern espanyol assegura que aquesta és una nova rebaixa fiscal selectiva "en benefici de la classe mitjana treballadora" i que entrarà en vigor a partir del mes d'octubre fins al 31 de desembre, deixant la porta oberta que s'allargui durant el 2023 segons l'evolució de la guerra d'Ucraïna. 

Sánchez assegura que tot i que el context és incert, la intenció del seu govern és traslladar certeses als ciutadans, com ara que s'ha recuperat el nivell de turisme previ a la pandèmia i que s'han creat centenars de milers de nous contractes "gràcies a la reforma laboral". Així, tot i que la guerra genera incerteses, ha assegurat que "sense entrar en l'eufòria, no podem caure en el catastrofisme". El president del govern espanyol ha volgut incloure aquesta nova mesura, que afectarà el preu del gas, en altres iniciatives que ha pres l'Executiu com el topall del gas i la baixada d'impostos sobre la llum, tot i que creu que no es poden resignar i que des de La Moncloa es pot fer "molt més". A més, ha aprofitat per celebrar la decisió de la Unió Europa d'intervenir en el mercat elèctric i ha tret pit de la seva reunió amb el canceller alemany, Olaf Scholz, per pressionar Emmanuel Macron davant la qüestió del Midcat. 

Sánchez compra la proposta de Feijóo

D'aquesta manera, el govern espanyol ha "comprat" la proposta que feia el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, de rebaixar l'impost sobre el gas del 21 al 5%. Amb tot, ha criticat durament l'expresident de la Xunta de Galícia, a qui ha criticat per dur a terme el que ha anomenat una "oposició negacionista" pel "no a tot" dels populars. Concretament, el líder de l'oposició ha fet durant els últims dies la seva gran proposta per intentar reduir l'efecte que la crisi està tenint sobre els ciutadans i empreses espanyoles, després d'haver-se oposat al decret energètic de Sánchez que el Congrés ja ha aprovat. Feijóo demanava així aquesta reducció de l'IVA, a banda d'una reforma de l'anomenada excepció ibèrica que ara es podria ampliar a tota Europa.