Les eleccions de Castella i Lleó van suposar un abans i un després en la relació del Partit Popular amb Vox. Alfonso Fernández Mañueco va convocar els comicis per desfer-se dels seus socis de Ciutadans i després d'una campanya electoral marcada per les nombroses sortides de to de Casado no només no van poder formar un govern en solitari sinó que van canviar els taronges pels verds de Vox. Tot i uns primers rumors de l'abstenció dels socialistes per evitar el primer govern a l'Estat amb presència de l'extrema dreta, que obtindran la vicepresidència i tres conselleries, finalment aquesta opció es va descartar i avui se celebra la investidura del nou govern. A aquest acte, finalment no hi assistirà Isabel Díaz Ayuso, la presència de la qual estava pràcticament confirmada, ja que ella aposta per normalitzar les relacions amb Vox, i tampoc el nou flamant president de les populars, Alberto Núñez Feijóo, que era la gran incògnita de l'esdeveniment. Un dels reptes del gallec és precisament la gestió de la relació amb l'extrema dreta i, de moment, ha optat per endarrerir la foto amb Santiago Abascal, que ja ha confirmat la seva presència. 

Abascal, tranquil 

Així, Feijóo no assistirà avui a les corts de Castella i Lleó, posant com a excusa la reunió setmanal del nou comitè de direcció del partit. Tot i que certament aquestes se celebren els dilluns, el popular s'escapoleix així d'haver-se de fer una foto amb Abascal, que ja és a Valladolid per donar suport al líder de Vox a la regió. El líder ultra ha volgut llevar pes a l'absència de Feijóo i considera que "no hi ha dubte" que dona suport al nou govern. Quan es va signar el pacte entre les formacions, el PP estava en plena crisi i el president encara era Casado, però Feijóo va beneir l'entesa, assegurant que respectava la decisió de Mañueco i considerant que era un pacte "perfectament legítim". A més, va assenyalar el PSOE per no haver facilitat la investidura dels populars per evitar l'entrada de Vox. 

Amb tot, s'espera que Feijóo i Ayuso assisteixin a la presa de possessió de Mañueco, prevista pel 19 d'abril, on podria coincidir amb Abascal. En aquest sentit, el gallec ha assegurat que no li suposarà cap problema, així com tampoc tindria inconvenient amb parlar amb ell. En  una entrevista a l'ABC ha assegurat no haver rebut cap trucada del líder de Vox, però ell tampoc ha despenjat el telèfon per parlar-hi.  A més, tot i que "discrepa" en algunes idees, ha volgut deixar clar que la interlocució, que fins ara no existit, s'acabarà produint. 

La petició del govern espanyol 

Des del govern espanyol, la portaveu Isabel Rodríguez, ha instat de nou a Feijóo a seguir l'exemple de la dreta a Europa, i en especial de França després de la primera volta de les presidencials, per establir un cordó sanitari a Vox, coincidint amb el debat d'investidura. Rodríguez no ha amagat la seva preocupació, sobretot després del resultat de Marine Le Pen, amb qui Macron s'enfrontarà a la segona volta de les eleccions, davant el fet que l'extrema dreta espanyola "ocupi la responsabilitat de govern a autonomies". 

Per això, Rodríguez creu que Feijóo hauria de reflexionar i mirar a la dreta europea "que està posant cordons democràtics a l'extrema dreta mentre a Espanya se l'està abraçant". Concretament, la portaveu ha fet referència a la possibilitat que els populars cedeixin a les exigències dels ultres en "una xacra tan dolorosa com és la violència de gènere". Davant aquest fet, ha demanat que s'encenguin "totes les alarmes" i espera que el nou PP comenci "un canvi de rumb a una dreta centrada com l'europea que posi fi als avenços de l'ultradreta a Espanya".