Encara no ha agafat les regnes del Partit Popular, però el gallec Alberto Núñez Feijóo ja s’ha trobat el primer marró damunt la taula: el pacte amb l’extrema dreta de Vox a Castella i Lleó. I el primer que ha fet és desvincular-se’n: "A partir que sigui president del PP jo donaré explicacions de les decisions del PP”. Feta aquesta prèvia, el president de la Xunta ha expressat “respecte” pel pacte d'Alfonso Fernández Mañueco, que és “perfectament legítim”. I tot seguit n’han responsabilitzat el PSOE, per no haver facilitat la investidura del candidat popular per evitar aquest govern de coalició.

L’extrema dreta governarà per primer cop en una comunitat autònoma. A pocs minuts de constituir-se les Corts, després de les eleccions del 13-F, el candidat a la reelecció pel PP, Alfonso Fernández Mañueco, ha anunciat un pacte amb Vox que afecta tant la Mesa del parlament com la futura conformació del govern autonòmic. Presidiran la cambra i tindran la vicepresidència i tres conselleries de la Junta. Des del PSOE, amb el president Pedro Sánchez al capdavant, havien ofert una alternativa: la seva abstenció a canvi de trencar tots els pactes amb la formació de Santiago Abascal. Finalment, han decidit mantenir l'aliança amb els ultres. Tot plegat arriba en un moment de transició al PP estatal, amb el gallec Alberto Núñez Feijóo preparant-se per agafar les regnes del partit.

En roda de premsa després del pacte, Alberto Núñez Feijóo ha donat el seu vistiplau al pacte amb la formació de Santiago Asbascal, assegurant que el president de la Junta en funcions ha adoptat aquesta decisió “en l’exercici de les seves competències com a candidat, que enteni ratificades pel comitè executiu nacional”. Un Feijóo que fa ben pocs dies es desmarcava de Vox recordant que el PP no és ni “antiautonomista”, ni “euroescèptic”, ni “populista”.

Però Feijóo ha carregat totes les responsabilitats cap al PSOE. “Mañueco va proposar una cosa tan democràtica com deixar governar la llista més votada, però la resposta del PSOE va ser superba: ni tan sols va asseure’s a negociar”, ha criticat el dirigent gallec. I ha reblat: “El PSOE només va deixar una possibilitat”.

Crítiques de l'oposició

Un dels primers a reaccionar ha estat Ciutadans, que va ser expulsat per Mañueco de la Junta de Castella i Lleó abans de convocar les eleccions del 13 de febrer. "Vergonya", ha piulat l'exvicepresident castellanolleonès Francisco Igea. El compte de Twitter del PSOE ho ha considerat "indignant" i ha apuntat contra el futur líder del partit: "Aquest és el PP de Feijóo". S'hi ha sumat la secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que en la mateixa xarxa social ha denunciat que "el PP i Vox demostren amb aquest acord que són indistingibles" i ha instat el "bloc democràtic" a impedir que arribin al govern de l'Estat.