El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha comunicat al rei Felip VI que vol optar a la investidura com a president del govern espanyol. Així li ha comunicat aquesta tarda després de reunir-s'hi a La Zarzuela. "Ho acceptaria com a honor, amb lleialtat a la nació i a la monarquia constitucional, i conscient de la responsabilitat que vivim en aquest moment", ha explicat des del Congrés dels Diputats. Feijóo es veu amb cor de provar sort tot i només tenir garantits 172 vots del PP, Vox, UPN i Coalició Canària.

En el bloc que ha lligat per a una possible investidura, Feijóo ha tendit ponts amb Vox després de distanciar-se en la votació per a la Mesa del Congrés, a partir de la qual els ultres van votar el seu candidat. Després que Santiago Abascal confirmés que aportaran els seus vots si Feijóo va a la investidura, el líder del PP ha reconegut el “suport sense exigències” de l’ultradreta “només condicionat a que Espanya recuperi la independència de les seves institucions, la igualtat entre ciutadans i la censura de les imposicions de les minories”. Per això ha promès que “la relació amb Vox es mantindrà”.

Després de reunir-se amb el rei, Feijóo ha tret pit dels arguments que, al seu entendre, justifiquen la seva decisió d’optar a la investidura. Ha defensat que és el candidat del seu partit més votat i que té el vot de 172 diputats, “ a quatre de la majoria absoluta”. En aquesta situació, ha assegurat, “és el meu deure” posar-se a disposició del cap d’Estat. Tot i no tenir garantida una majoria suficient, Feijóo creu que “els espanyols mereixen saber de primera mà la proposta de la formació política més votada”. I si el rei Felip VI el designa, què farà? El polític gallec ha deixat anar que demanaria cert marge per negociar i, segons ha dit, començaria una ronda de contactes amb els partits a partir de dilluns, tenint en compte que el termini per constituir els grups parlamentaris s'acaba divendres. Tot i això és la presidenta del Congrés, Francina Armengol, qui decideixi el dia de la votació. 

La distància amb PSOE: “Una amnistia i un referèndum”

La majoria que vol armar Pedro Sánchez -amb ERC i Junts- és un dels arguments amb què Feijóo vol demonitzar la proposta del PSOE. En contraposició als quatre diputats que el separen de la majoria absoluta, Feijóo ha afirmat que els socialistes “estan a una distància d’una amnistia, d’un referèndum d’independència i d’oficialitzar la desigualtat entre els espanyols”. En canvi, la seva proposta, ha afirmat, és “representar una immensa majoria que desitja preservar la dignitat democràtica”.

Alberto Núñez Feijóo ha tancat la ronda de consultes amb el rei Felip VI després d’una segona jornada intensa en què Santiago Abascal i Pedro Sánchez també han visitat La Zarzuela. A quarts de set de la tarda, Armengol ha sortit del Congrés en direcció al districte reial perquè el monarca li comuniqui quina decisió pren. La presidenta de la cambra baixa ho comunicarà aquest vespre.