Poques hores abans que Alberto Núñez Feijóo es trobi amb Felip VI en la ronda de contactes per designar un candidat a la investidura, els populars insisteixen en la seva capacitat d'arribar a la Moncloa, malgrat que els seus suports freqüents no sumen suficient. Els auguris són difícils per al PP, sobretot després de la topada que va tenir amb Vox la setmana passada a l'hora de constituir la Mesa del Congrés. Tanmateix, des del Partit Popular confien en el suport de Vox. El coordinador general del PP, Elías Bendodo, s'ha mostrat confiat que Vox finalment acabi expressant el seu suport a una possible investidura de Feijóo. Bendodo ha fet referència directa al comunicat de després de les eleccions en què els de Santiago Abascal parlaven de predisposició a facilitar la governabilitat encara sense entrar dins de l'Executiu. Tanmateix, ha plogut des d'aquest comunicat, per exemple ahir el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, va supeditar el suport del seu partit que els populars donessin explicacions sobre la votació de la Mesa del Congrés.

Bendodo ha fet cas omís a les paraules de Garriga i ha afirmat: "Per a nosaltres segueix vigent". És més, ha elogiat Vox i el seu compromís amb els pactes: "Vox sol complir les paraules que dona, sol complir els seus compromisos i, per tant, estem convençuts que no hi ha motius perquè no es compleixi ara, al moment clau que és l'hora de la veritat quan un ha de dir a quin candidat dona suport".

Què diuen els números? 

Aquest dilluns s'ha formalitzat el suport de Coalició Canària (CC) al PP, que se suma al compromís d'UPN. Amb aquests dos suports lligats i la paraula de Vox, el PP es mostra fort comptant amb 172 vots per la investidura. Suficients? No, en calen 176. Tanmateix, Feijóo destaca que, per ara, compta amb més vots que el seu principal rival. 

Bendodo ha apuntat que Sánchez "ara no té pressa perquè no li surten els comptes": "Com a molt pot anar amb els seus 121 escons més els 31 de Sumar". Per això, ha repetit que estem davant de tres escenaris possibles, el de la repetició electoral, un govern monocolor del PP o que Sánchez reediti el seu Executiu de coalició, cosa que, al seu punt de vista, es tracta del "Pla B per a Espanya". "I aquests plans sempre són un nyap", ha sentenciat.

"Per tant, la via ràpida, correcta, crec que és un govern espanyol el qual va guanyar les eleccions, també per tradició democràtica al nostre país", ha defensat Bendodo. Aquest ha estat el posicionament principal del PP des de l'amarga victòria de la formació el passat 23-J.