Pedro Sánchez vol repetir a La Moncloa i ha comunicat aquest dimarts al rei Felip VI que vol optar a la investidura. "Estem en condicions de reunir els suports exigits", ha assegurat aquest dimarts en una compareixença de premsa des del complex presidencial. Per fer-ho haurà de bregar amb la negociació amb els partits independentistes catalans que han situat desplegar una llei d’amnistia com a “línia vermella” per donar-li els vots. En aquest punt, el president del govern en funcions ha recordat aquest dimarts quins són els seus límits per articular una norma que alleugi les causes penals derivades del procés independentista: "El diàleg és el mètode i la Constitució és el marc”.

El president en funcions, que no ha volgut entrar al fons de la qüestió ni si ha arribat a un acord per començar a tramitar una llei d’aquest calibre, tampoc ha volgut mullar-se sobre l'encaix constitucional que tindria el text. “No em correspon a mi dir el que és constitucional i el que no. Afortunadament tenim el Tribunal Constitucional per dirimir-ho”, ha afirmat Sánchez, que s’ha vantat de tenir la destresa de negociar "amb totes les formacions polítiques a excepció de Vox". També amb Junts per Catalunya: “Nosaltres no rebutgem la legitimitat de ningú”. Els socialistes s'esforcen per dibuixar un Feijóo aïllat que només té la complicitat potent de l'extrema dreta.

 

En qualsevol cas, i davant d’un procés de negociacions que encara està verd, Pedro Sánchez creu que està “en condicions” de “reunir el suport parlamentari exigit”. La inspiració evident del PSOE és la majoria de 178 vots que van servir per escollir Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats, cosa que, al seu parer, demostra una evidència: “Només hi ha una majoria parlamentària possible, que és una majoria progressista liderada pel PSOE”.

Ara bé, l’obstinació d’Alberto Núñez Feijóo per provar una investidura tampoc treu el son al candidat socialista, que observa amb certa tranquil·litat que el líder del PP es presti a una investidura “fallida”. “Els seus esforços i contorsions són legítims, però es rebel·len inútils”, ha assegurat a Feijóo, de qui ha dit que “té un sostre” i, en canvi, “nosaltres partim d’un terra”. Sánchez està disposat a permetre que Feijóo fracassi al Congrés. “Està en el seu dret de voler xocar per tercera vegada amb la realitat emanada de les urnes”, ha afirmat en referència a la victòria insuficient del PP el 23-J i la derrota en la pugna per presidir el Congrés dels Diputats.

Després de dos dies en què Felip VI, com a àrbitre i moderador, té un paper essencial per determinar un candidat a la presidència, Sánchez l’ha alliberat de tota pressió i li ha mostrat “el respecte” per la decisió que prengui aquest dimarts a la tarda després de reunir-se amb les formacions que l’han volgut visitar a La Zarzuela. “La democràcia té la seva litúrgia i vull manifestar que qualsevol decisió que prengui el cap d’Estat tindrà el respecte i el suport absolut del PSOE”. Aquesta tarda Alberto Núñez Feijóo tanca la ronda de contactes amb el cap d’Estat, que haurà de comunicar a Fracina Armengol quin candidat proposa per a la investidura, si és que n’acaba proposant algun.