Després de dies amb la incògnita a l'aire, especialment després que Vox no donés suport a Cuca Gamarra com a candidata a presidir el Congrés, finalment Santiago Abascal ha confirmat a Felip VI que Vox votaria a favor d'Alberto Núñez Feijóo, candidat del PP a la presidència del govern espanyol, en una hipotètica investidura. Ho ha anunciat ell mateix en una roda de premsa posterior a la trobada amb el cap d'estat, que després de reunir-se amb els líders dels partits, ha de decidir qui proposa com a candidat, si Feijóo o Pedro Sánchez. Abascal ha destacat que existeix una "possibilitat que el cop d'estat perpetrat a Catalunya el 2017 quedi impune", en referència al referèndum de l'1-O i a una possible llei d'amnistia, que els partits independentistes catalans exigeixen al PSOE per donar suport a la seva investidura.

 

Les condicions de Vox al PP: reconeixement dels acords i trencar el cordó sanitari 

La compareixença d'Abascal s'ha endarrerit cinquanta minuts i el líder de Vox no ha admès preguntes dels periodistes després d'anunciar el seu suport a Feijóo, com a resposta a la possibilitat que Pedro Sánchez es mantingui a La Moncloa amb el suport d'independentistes bascos i catalans. Segons Abascal, ha traslladat a Felip Vi la seva "preocupació" pel fet que "de nou els hereus del terrorisme i un pròfug de la justícia espanyola pretenguin condicionar el futur d'Espanya", assegurant tot plegat com la "més gran de les amenaces" a les quals enfronta l'Estat, tant pel que fa a la seva unitat i convivència, com a la seva prosperitat i legalitat. Amb tot, també ha deixat clar que el suport de Vox al PP estarà condicionat a diversos elements: el primer, que els populars "no col·laborin de cap manera en el cordó sanitari contra Vox". "Els nostres votants es mereixen un respecte i tenim davant d'ells el deure de la representació", ha instat el líder dels ultres, que ha destacat que són la tercera força política d'Espanya, però que alhora ha estat exclosa de la Mesa del Congrés. En la votació del passat dijous 17 d'agost, de la qual en va sorgir la mallorquina Francina Armengol com a nova presidenta, els ultres no van votar la candidata del PP després que aquests es neguessin a cedir-li una vicepresidència o secretaria. 

En la mateixa línia, Abascal també ha exigit a Feijóo que el PP valori públicament els acords que han arribat els seus dos partits en fins a cinc autonomies després de les eleccions del 28 de maig i també en més d'un centenar d'ajuntaments. El president de Vox es refereix així a comunitats com Extremadura, Aragó i el País Valencià, on governa el Partit Popular en un executiu de coalició amb la ultradreta, però també a les Illes Balears, on els ultres van votar la candidata popular, Margalida Prohens, sense entrar al seu govern.