El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, considera que el president a l'exili, Carles Puigdemont, és "el polític més important que hi ha en aquests moments dirigint la nació espanyola", i ha assegurat que a ulls del president espanyol, Pedro Sánchez, és com si fos l'actual president de la Generalitat. "Hem cedit la sobirania nacional a un polític buscat pel Tribunal Suprem i hem traslladat el nucli de decisió política nacional a Waterloo", ha lamentat en una entrevista a l'ABC aquest diumenge, en què també s'ha mostrat preocupat per la possibilitat que les cessions a Catalunya acabin provocant una "nova ordenació de l'Estat" de manera que Espanya deixi de ser un estat nació i es converteixi en "una confederació de nacions". 

Feijóo ha advertit que "ningú s'atreveix a dir fins a on pot arribar Sánchez", i ha expressat dubtes sobre la possibilitat que s'acabi pactant un referèndum d'autodeterminació a Catalunya o que s'indultin presos d'ETA en aquesta legislatura. "Mai el govern d'Espanya havia tingut tants condicionants, mai havíem tingut un govern tan dèbil i tan dividit", amb "un president que no presideix", sinó que està al càrrec "de forma interina", ha apuntat. Per al líder popular qui mana a Espanya és "una minoria" que està en contra de la Transició, de la Constitució espanyola, de les autonomies, de la monarquia parlamentària i que "no accepten la independència del poder judicial". Per tot plegat, considera que la progressiva assumpció de noves competències per part de "comunitats autònomes que es consideren nació" és un moviment que conduirà a un estat confederat. 

Pel que fa a la delegació de les competències d'immigració a la Generalitat, cessió inclosa en l'últim acord PSOE-Junts per a l'aprovació de dos decrets del govern espanyol, Feijóo ha criticat que se cedeixi a "una part del territori" quan a Europa es busca una política comuna única. "No té cap mena de sentit", ha asseverat, lamentant que la delegació de competències impliqui també la desaparició de la Policia Nacional de Catalunya. Respecte a la llei d'amnistia, Feijóo ha reclamat el suport de la Unió Europea per evitar la seva aplicació. "La UE va ser contundent a Polònia i a Hongria", ha recordat esperançat. 

Davant aquest escenari, el president popular situa les eleccions gallegues del pròxim 18 de febrer com un termòmetre per avaluar quin grau de satisfacció hi ha entre els electors amb el nou govern de Sánchez. "Els gallecs seran els primers espanyols cridats a les urnes per donar la seva opinió sobre la desconstrucció de l'Estat", ha afirmat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!