Aquest dissabte s'ha celebrat a Bilbao una concentració per reclamar els drets dels presos d'ETA que ha reunit a milers de persones. La concentració, organitzada pel col·lectiu Sare, ha comptat amb la presència de polítics bascos, però també de personalitats i membres de partits i entitats independentistes catalans, com Josep Rius (Junts), Teresa Jordà (ERC), Dolors Feliu (ANC) o Montserrat Vinyets (CUP). Fent acte de presència en aquesta protesta les forces independentistes catalanes han volgut mostrar públicament el seu suport a posar fi a les situacions excepcionals que viuen els presos vinculats a ETA i han demanat "respecte" pels seus drets.

Josep Rius, portaveu de Junts, s'ha unit a les crides per posar fi al que considera un tracte d'excepcionalitat cap als condemnats bascos. Des de Bilbao, Rius ha reclamat la "fi de l'excepcionalitat" que pateixen els presos vinculats amb l'extinta banda terrorista ETA i ha donat suport a "la reconciliació i la convivència" al País Basc, "reconeixent tot el dolor que tenen les víctimes", ha afegit.Segons ha afegit, Junts s'ha sumat a la marxa també "en favor de la reconciliació i la convivència", i des de "la defensa, suport i compromís" dels drets humans "en totes les institucions en les quals té representació".

Per part d'Esquerra Republicana, la portaveu adjunta del partit al Congrés dels Diputats, Teresa Jordà, ha expressat el rebuig del partit a les "mesures d'excepció" que afecten els presos d'ETA. Aquest dissabte, abans de participar en la manifestació convocada per la xarxa ciutadana Sare a Bilbao per reclamar els drets dels presos de l'extinta banda terrorista, Jordà ha destacat que la seva presència reflecteix "el compromís d'ERC amb la fraternitat entre els pobles i la defensa dels drets humans". Segons Jordà, aquestes mesures d'excepció no tenen justificació en l'actual context i ha subratllat que ERC roman al costat del poble basc, ja que comparteixen "anhels democràtics i nacionals, sempre a través de la pau i del diàleg". La portaveu adjunta ha qualificat els conflictes relacionats amb els presos d'ETA com a qüestions polítiques que haurien de romandre en el marc de la política, destacant la importància del diàleg i la resolució pacífica.

Per part de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la seva presidenta Dolors Feliu ha volgut també mostrar el seu suport a aquestes reivindicacions des de la protesta, i ha reclamat posar fi a les situacions que viuen els presos. "Som aquí per fer costat a les reivindicacions del poble basc, tant de drets humans com nacionals", ha afirmat Feliu. La presidenta de l'entitat independentista també ha afirmat que des de l'ANC fan costat "a les seves reivindicacions" i a "les sevs gents".

En la mateixa línia també s'ha expressat la diputada de la CUP al Parlament Montserrat Vinyets ha criticat que s'apliqui als presos d'ETA unes "lleis d'excepcionalitat" que suposen "un clar exemple del que és el dret penal de l'enemic". Vinyets ha pres part en la tarda d'aquest dissabte a Bilbao en la manifestació organitzada per la xarxa ciutadana Sare i l'associació de familiars de presos, Etxerat. En declaracions als mitjans prèvies a la marxa, la política catalana ha mostrat la seva solidaritat amb les demandes "del poble basc" i ha censurat que estiguin vigents unes "lleis d'excepcionalitat", que suposen "un clar exemple del que és el dret penal de l'enemic".