El líder del Partir Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha endurit el discurs en plenes negociacions del PSOE amb l’independentisme català per a la investidura de Pedro Sánchez.  Amb l’amnistia en discussió, Feijóo ha recuperat un clàssic del seu partit, que consisteix a equiparar la situació d’Espanya a la dels Balcans durant la dècada dels 90. “Espanya va organitzar la seva diversitat allunyant-se tant del centralisme com d’uns nacionalismes que ens porten a l’edat mitjana o a un horitzó similar al dels Balcans”, ha afirmat en un discurs aquest dilluns que ha servit per presentar la presidenta de les Illes Balears, Marga Prohens, durant un esmorzar informatiu a Madrid.

Les referències a la desintegració de Iugoslàvia, que va propiciar una guerra civil a l’última dècada del segle XX, van fer fortuna durant els mesos més intensos de la tardor del 2017. Fins i tot les afirmacions que parlaven de l’ulsterització de la situació a Catalunya, en referència a l’enfrontament polític, social i civil viscut per la via de les armes a Irlanda del Nord durant la segona meitat del segle passat entre catòlics nacionalistes i unionistes protestants. En aquest cas, després de la victòria insuficient del PP a les eleccions del 23 de juliol, Feijóo ja va emprar aquest símil. “No podem permetre que el país es balcanitzi”, va afirmar llavors davant la Junta Directiva del PP.

Després d’haver fracassat en el seu intent d’investidura i davant un panorama en què queda fora de joc, Feijóo demonitza qualsevol pacte entre el PSOE i formacions independentistes catalanes i basques. El focus apunta d’entrada al desplegament de la llei d’amnistia que hi ha a sobre de la taula. Feijóo considera que és “una anomalia pactar el govern amb qui vol trencar el país”, que “se sotmeti a l’arbitrarietat legal, l'amnistia” i “a una qüestió inconstitucional, el referèndum d’autodeterminació”. També creu que és “una anomalia que es passi per caixa i que se sotmeti als privilegis econòmics que paguen uns i fan servir uns altres”. El PP ha promès engegar una ofensiva legal, política, social i constitucional per frenar o alentir l’aprovació de la possible llei.

Ara per ara, Sánchez té garantit el suport d’EH Bildu, amb qui es va reunir el divendres en “la imatge de la vergonya”, tal com la va qualificar el PP. Per això, el líder del PP ha insistit en el relat de les “anomalies”. “És una anomalia que un partit hereu d’una banda terrorista esdevingui el puntal d’una investidura. Mai no vam pensar que veuríem un candidat a la presidència retre homenatge a diputats de Bildu”, ha afirmat el cap de files dels populars, que també s’ha dirigit als votants del PSOE. “A qui els van votar per combatre els extremismes que ara veuen emparats els dic que el meu partit és una assegurança, i que els defensarem fins a les últimes conseqüències”.