La Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat, on el PP té majoria absoluta, ha convocat per al dijous de la setmana que ve la reunió perquè els presidents autonòmics es posicionin sobre una eventual llei d’amnistia, segons han assegurat fonts parlamentàries aquest dimecres al migdia. La intenció del PP és forçar que els barons regionals es mullin sobre l’exoneració d’independentistes a la cambra alta abans de la investidura de Pedro Sánchez, per bé que no estan obligats a assistir-hi: també poden relegar la presència a un conseller del seu govern i, fins i tot, no anar-hi.

D’aquesta manera, tal com marca el Reglament del Senat, a la Comissió hi poden acudir els presidents autonòmics que ho desitgin, poden delegar la feina a un dels seus consellers o fins i tot optar per plantar-la, tal com ha fet en més d’una ocasió el govern de la Generalitat. Així, el més probable és que en la primera sessió que es farà el dijous 19 d’octubre hi assisteixin els presidents autonòmics del PP, que són tretze comptant Ceuta i Melilla com a Ciutats Autònomes. ERC ostenta el govern català, el PSOE en conserva tres i el PNB i Coalició Canària controlen Euskadi i les Illes Canàries. En aquesta comissió també hi poden ser voluntàriament els grups parlamentaris i representants del govern central.

L’ofensiva del PP té l’objectiu de fer retratar els tres presidents autonòmics del PSOE i fer-los pronunciar-se sobre la possible llei d’amnistia. Els tres que preserven són Emiliano García-Page (Castella-La Manxa), Adrián Barbón (Astúries) i María Chivite (Navarra). Consultada per ElNacional.cat, la direcció del PSOE encara no ha decidit si els seus líders territorials faran acte de presència al Senat d’aquí a una setmana. En qualsevol cas, la posició del PSOE l’ha fixat la portaveu, Eva Granados, que ha acusat el PP de convertir el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, en “president de facto” del Senat i de “pervertir” la Comissió General de CCAA fent-la servir al seu favor i posant els presidents autonòmics al servei “de la frustració dels seus fracassos”.

L’ofensiva al Senat

El PP té dos murs institucionals per combatre el relat del PSOE amb l’amnistia. Per un costat, gairebé tots els governs regionals i, per l’altre, la majoria absoluta del Senat. En vam tenir un exemple ben clar fa tot just una setmana. Mentre La Moncloa aplanava el camí cap a la desjudicialització del procés, la cambra alta va aprovar per majoria absoluta -amb l’ajuda de Vox i UPN- una moció del PP que denunciava que l’amnistia "vol dinamitar l’Estat”. El PSOE, per la seva part, hi va votar en contra al·legant que era una moció “antiga i vella”. En ser una moció, l’aprovació del text no va tenir cap efecte, més enllà d’un posicionament polític.