Nova bretxa entre el Partit Popular i el govern espanyol, ara amb l’Argentina de teló de fons. Tot plegat, arran d’unes declaracions del ministre Óscar Puente, que divendres va insinuar que el president argentí, Javier Milei, anava drogat durant la campanya electoral, cosa que ha obert un conflicte a banda i banda de l’Atlàntic. No és un incident diplomàtic, és una ruptura de relacions diplomàtiques amb l’Argentina”, ha proclamat aquest dilluns Alberto Núñez Feijóo. En una entrevista a Es la Mañana de Federico, ha demanat que Puente dimiteixi o que, en cas que no faci un pas enrere, sigui Pedro Sánchez qui el cessi, però s’ha mostrat poc confiat que això succeeixi perquè Puente “no té on anar” i perquè Sánchez i Puente “estan perfectament organitzats i viuen al mateix fangar”.

 

Feijóo ha considerat que Puente és “realment” el vicepresident del govern espanyol, perquè “acapara tots els focus i tots els titulars”. El líder del PP considera que la “missió” del ministre de Transport i Mobilitat Sostenible és “atemorir, insultar i enfangar” la política espanyola i actuar com a “representant del president del govern espanyol”, a qui ha qualificat “d’autor de forma directa o indirecta” del “greuge i l’insult” d’aquestes declaracions. Així mateix, ha expressat que la majoria d’espanyols estan en contra d’aquest “disbarat”, aquesta “falta de respecte” i aquesta “grolleria”. Feijóo ha reprovat el fet que un membre del govern espanyol vulgui “trencar tants llaços econòmics per tensar, victimitzar-se i polaritzar la campanya”, una cosa que ha qualificat “d’irresponsabilitat enorme”, i ha considerat que l’objectiu és “dir al senyor Milei que és extrema dreta, el PP també per defensar a Milei i que cal acabar amb l’extrema dreta”. “Per cohesionar als seus, està fent un greu mal a Espanya”, ha conclòs.

Durant l’entrevista, Feijóo ha acusat el PSOE de “dedicar-se a insultar Milei” per evitar que es parli del fet que “la Guàrdia Civil està investigant les activitats” de Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez. En aquest sentit, el líder del PP ha aconsellat al president espanyol “hauria de començar” la “regeneració democràtica” a la qual va fer referència la setmana passada a “casa seva, regenerant la seva família”. Ha recordat que el PP ha sol·licitat la compareixença de Sánchez al ple del Congrés per donar explicacions i ha insistit que si els seus socis ho impedeixen, el citaran al Senat. Ara bé, ha fet un nou advertiment: “Si utilitzant les tècniques del reglament de forma espúria, no vol comparèixer al Senat, compareixerà a la comissió d’investigació”. I ha reiterat que espera que no els “obligui” a haver de citar la seva dona a comparèixer també, ja que, segons ha dit, no té “gens d’interès” a fer-ho.

Milei ataca Sánchez com a rèplica a la insinuació de Puente

La polèmica amb Javier Milei es remunta al divendres passat, quan Óscar Puente va insinuar durant un col·loqui sobre comunicació i xarxes socials a Salamanca que va veure drogat al president argentí durant la campanya electoral de l’any passat: “He vist Milei a la tele i vaig dir, segons l’escoltava no sé en quin estat, prèvia a la ingesta o després de la ingesta de quines substàncies, i va sortir a dir allò i jo vaig dir, és impossible que guanyi les eleccions, va cavar la seva fossa. Doncs no”. Milei va respondre a través d’un comunicat de l’Oficina del Presidente, que deixava anar fortes acusacions contra Pedro Sánchez: “Posa en perill la unitat del regne d’Espanya pactant amb separatistes”, “posa en risc a les dones espanyoles” i “ha posat en perill la classe mitjana amb les seves polítiques socialistes que només porten pobresa i mort”. El Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyol va respondre amb un breu comunicat “rebutjant rotundament” els durs atacs de Milei contra Sánchez i sense fer cap referència a les paraules que havien originat la disputa. Per la seva banda, el ministre d’Interior argentí, Guillermo Francos, va demanar la dimissió de Puente i el va titllar “d’irresponsable”.

El PP convoca una nova mobilització en contra de Sánchez el diumenge 26 de maig

En la mateixa entrevista, Alberto Núñez Feijóo també ha confirmat que, “davant de la demolició permanent de l’Estat”, els populars tornaran a sortir al carrer per “acreditar una mobilització permanent” amb l’objectiu de “defensar la democràcia, la independència judicial i la llibertat de premsa”. “Tornarem a sortir al carrer simplement per higiene democràtica”, ha reblat. Hores més tard, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha confirmat que la cita serà el diumenge 26 de maig a Madrid, amb una mobilització “contra l’amnistia, contra la política de boles de Pedro Sánchez i contra la sospita de corrupció sobre el seu govern, el seu partit i el seu entorn”.

 

Just la setmana passada, en la compareixença posterior a l’anunci de Sánchez que seguia a la Moncloa, Feijóo va anticipar que si el projecte del president espanyol és “emular règims que no creuen en la plena llibertat”, tindria “la mobilització que buscava, però no en els termes que esperava”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!