Després de la reunió infructuosa amb Pedro Sánchez, Alberto Núñez Feijóo vol mantenir viva la flama de la investidura i, segons ha confirmat Vox, el líder del PP es reunirà aquest dimarts amb Santiago Abascal, amb qui el PP ha pactat en ajuntaments i comunitats autònomes després de les eleccions del 28 de maig. La trobada es farà a les 10 del matí al Congrés dels Diputats i s’emmarca en la ronda de contactes que Feijóo ha engegat per reunir els vots necessaris per ser investit com a nou president del govern espanyol en el debat del 26 i 27 de setembre. El líder del PP està estancat en els 172 vots que li prometen Vox, Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària i n’hi calen quatre per arribar a la majoria absoluta.

És la primera cita pública dels dos líders des de les eleccions generals del juliol i tindrà lloc poc després que el PP i Vox hagin tancat un acord de govern a la Regió de Múrcia, on les posicions s’havien estancat. Sense aquest acord, la comunitat autònoma hauria anat a la repetició electoral en les properes setmanes. Abans de la reunió d’aquest dimarts, Abascal ha convocat avui mateix el seus dirigents territorials que comparteixen governs autonòmics amb el PP, amb l’objectiu d’analitzar el nou curs polític i repassar que s’estiguin complint els acords de la coalició. Al marge de Múrcia i desenes de municipis, el PP i Vox també cohabiten als governs del País Valencià, Extremadura i l’Aragó. A més, van signar un pacte de legislatura a les Illes Balears per fer possible la investidura de Marga Prohens.

L’efecte rebuig de Vox

La ronda de contactes del rei Felip VI va servir per constatar que Abascal donaria suport a la investidura de Feijóo. Així li va transmetre el líder de Vox al monarca. Els 33 vots de Vox, sumats als dos d’UPN i CC, fan que Feijóo tingui 172 vots a la bossa, a quatre de la majoria absoluta. Tot i així, la necessitat per aconseguir més suports fa que el PP s’hagi plantejat obrir el diàleg amb el PNB i Junts per Catalunya. Mentre a Junts impera el silenci, els nacionalistes bascos han avançat que no negociaran res amb el PP sempre que la ultradreta entri a l’equació.

Després de reunir-se amb Abascal, el líder del PP té la intenció de mantenir més trobades amb la resta de grups parlamentaris al Congrés dels Diputats. Amb tots menys amb EH Bildu, a qui no consideren un interlocutor vàlid. El cas és que no s’espera que el PP pugui superar la barrera dels 172 vots de cara al debat d’investidura previst pel 26 i 27 de setembre. Al marge dels partits, Feijóo també vol tenir contacte amb presidents autonòmics, per bé que alguns dirigents territorials com el català Pere Aragonès i el basc Íñigo Urkullu ja han dit que no hi tenen res a dir-hi. De fet, en una conversa telefònica, el president basc va assegurar a Feijóo que havia de negociar amb els partits i no amb les institucions. El dia després de reunir-se amb Abascal, Feijóo es veurà amb el president de les Illes Canàries, Francisco Clavijo (CC), amb qui el PP comparteix executiu.