El Partit Popular i Vox han arribat a un acord de governabilitat a Múrcia, fet que evita una repetició electoral. Després de mesos d'estira-i-arronsa, els populars han cedit aquest divendres i han ofert a la ultradreta entrar a l'executiu murcià per evitar la repetició dels comicis. Es tractava de l'última comunitat autònoma en la qual quedava definir la seva governabilitat després de les eleccions del passat 28 de maig.

Per tant, el president del PP a la Regió de Múrcia, Fernando Lóepz Miras, tornarà a governar durant els pròxims anys aquesta regió. López Miras governa des del 2017 aquesta comunitat autònoma i va obtenir 21 diputats, quedant-se a 2 de la majoria absoluta. Per la seva banda, Vox en va obtenir 9. 

Vox, finalment, entra a l'executiu

La ultradreta votarà a favor de la candidatura de López Miras a canvi d'una entrada a l'executiu liderant les conselleries de Foment i la de Seguretat, Interior i Emergències. VOX proposarà al president del Consell de la Transparència, oficina que assumirà també les funcions del Defensor del Poble murcià. A més, totes dues formacions assumeixen un compromís programàtic que es donarà a conèixer pròximament.

Els populars havien ofert a Vox aquest divendres a la tarda l'entrada a l'executiu per tal d'evitar la repetició d'unes eleccions, ja que el termini per formar govern s'acabava el dijous 7 de setembre. Els de López Miras havien sigut molt reticents a l'entrada de Vox al govern murcià a causa de les exigències de la ultradreta.  Els líders regionals del Partit Popular i de Vox han valorat positivament que hagi prevalgut "el diàleg, l'enteniment i la responsabilitat" per a no portar a la Regió a una nova repetició electoral.

Les exigències de Vox

Concretament, Vox exigia les dues conselleries i una vicepresidència, fet que, fins ara, López Miras no aprovava. De fet, el president murcià va perdre un intent d'investidura el passat 10 de juliol per la manca de suports de Vox. El Partit Popular, durant les llargues converses que hi ha hagut, també els va oferir un acord programàtic amb 88 mesures, la vicepresidència de la Mesa de l'Assemblea i un dels senadors a proposta de la cambra. 

A més, la ultradreta també ha anat repetint que López Miras, que durant els últims quatre anys ha governat en solitari, ha incomplert els acords als quals van arribar PP i Vox fa quatre anys. Per això, la ultradreta ha sigut més exigent i ha aconseguit entrar a l'executiu. 

El Partit Popular espanyol també ha comunicat que dona suport a la decisió de López Miras de pactar amb Vox i així evitar una repetició electoral. Consideren que, d'aquesta forma, "eviten una despesa econòmica i la restricció de les capacitats del govern autonòmic durant dos mesos". Segons explica EuropaPress, repetir les eleccions tindria un cost superior als cinc milions d'euros. Ara, el PP governa en 11 comunitats autònomes, de les quals 5 amb Vox.