El PSOE no ha trigat gens ni mica aquest dimecres a avançar quina és la posició dels socialistes després que Pedro Sánchez s'hagi reunit amb Alberto Núñez Feijóo: no permetre la investidura del popular. La portaveu del partit, Pilar Alegría, ha rebutjat així la petició que ha fet el líder del PP : que el deixin governar almenys dos anys, per després convocar eleccions generals. "Ha passat de demanar la derogació del sanchisme a suplicar-li al sanchisme", ha ironitzat la també ministra d'Educació. Així, Alegría ha argumentat que la petició del PP demostra que Feijóo no es pren "seriosament" la seva pròpia investidura.

A més, Alegría ha lamentat el "cinisme" de Feijóo per demanar a Sánchez que deixi governar la llista més votada, un gest que el PP no ha fet després de les eleccions autonòmiques i municipals del 28-A, i ha acabat governant en territoris on els socialistes havien sigut els vencedors. Així mateix, ha criticat que el PP faci "crides al transfuguisme" per aconseguir que hi hagi diputats socialistes que votin a favor de la investidura de Feijóo, i així els populars puguin entrar a la Moncloa. 

L’equip del president del govern espanyol ja ha explicat aquest dimecres, escassos minuts després de finalitzar la seva reunió amb el líder popular, quina ha estat la gran proposta que li ha fet el líder del PSOE al seu homònim popular: renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) abans que acabi l’any 2023, sigui qui sigui president del govern espanyol. És una de les demandes dels socialistes des de fa anys, sobretot després que el mes d’octubre passat Gènova decidís trencar peres amb Ferraz sobre la renovació de la cúpula dels jutges espanyols a conseqüència de la voluntat de Sánchez de reformar el Codi Penal i reformar els delictes de sedició i malversació.

En tot aquest temps, no hi ha hagut cap gest per part del PP de renovar el CGPJ, i el PSOE l’ha acusat de voler controlar el poder judicial. L’argument que han donat els socialistes aquest dimecres és que “el PSOE i el PP han sigut i són projectes alternatius de govern, però sempre han sigut capaços de preservar una sèrie de consensos bàsics, basats fonamentalment en el compliment de la Constitució i de les regles de joc de la nostra democràcia”. El PSOE, doncs, ha remarcat que amb la negativa del PP de renovar el CGPJ, fa “un total de 1.727 dies” que incompleix la Constitució.

Paral·lelament, Feijóo li ha proposat a Sánchez que el PSOE s’abstingui en la seva investidura com a president espanyol, i que el deixi governar en una legislatura de només dos anys de durada. Un cop transcorreguts aquests dos anys, el líder popular s’ha compromès a convocar eleccions generals. L’argument que ha utilitzat Feijóo és que en els darrers 45 anys a Espanya ha governat la llista més votada, a excepció del temps que Sánchez va governar el país després de la moció de censura a Mariano Rajoy.

Les negociacions sobre l'amnistia, "pas a pas"

Aquest dimecres la portaveu dels socialistes també ha hagut de pronunciar-se sobre la possibilitat de negociar i aprovar una llei d'amnistia, i ha demanat “anar pas a pas” sobre aquesta qüestió, per molt que posi en evidència que la paraula ‘amnistia’ no apareix en cap dels diccionaris de Ferraz. El PSOE, de la mateixa manera, ja fa temps que no nega la constitucionalitat de tirar endavant un alleujament penal pels protagonistes del procés, però el partit demana “prudència” i “discreció” sobre qualsevol conversa amb Junts per Catalunya que puguin tenir en les pròximes setmanes.

Després que Feijóo hagi acusat Sánchez de voler entregar a l’independentisme una amnistia i un referèndum d’autodeterminació, Pilar Alegría s’ha limitat a dir que el seu partit serà “coherent” amb la seva estratègia dels darrers anys de voler desinflamar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. A més, ha obert la porta a negociar durant aquest mes de marge que tenen fins que no tingui lloc la sessió del debat d'investidura de Feijóo.