El PSC ha presentat aquest dimarts una proposició de llei per modificar el reglament del Parlament i poder destituir membres de la mesa de la cambra catalana, inclosa la seva presidència, i de les comissions parlamentàries quan hi hagi una pèrdua de confiança. Segons aquesta, la majoria de la cambra seria suficient per destituir aquests càrrecs, motiu pel qual els socialistes necessiten arribar a un acord amb els altres grups parlamentaris per destituir Laura Borràs com a presidenta del Parlament, més de vuit mesos després que la Mesa la suspengués i un cop coneguda la sentència condemnatòria del TSJC. "Que la majoria del Parlament que els va nomenar els pugui destituir", ha resumit aquest matí la portaveu parlamentaria del partit, Alícia Romero després de registrar juntament amb Ferran Pedret, primer secretari de la Mesa, la seva iniciativa.  Des del PSC confien convèncer prou grups parlamentaris per tirar-la endavant i posar fi a la situació d'interinitat del Parlament, que, com han anat denunciant en les últimes setmanes, "ja fa massa temps que dura", tot i que de moment no tots han aclarit el seu posicionament. 

Els que més entusiastes s'han mostrat amb aquesta iniciativa dels socialistes han estat els comuns. El seu portaveu, David Cid, ha recordat a Twitter que el seu partit fa mesos que reclama trobar una sortida compartida per "evitar l'atrinxerament de Laura Borràs a la presidència del Parlament". Per això, ha celebrat que el PSC "s'avingui a fer-ho, després d'una sentència per corrupció no queden excuses per no fer-ho". Després que es conegués la condemna del TSJC, la líder del partit, Jéssica Albiach, va reclamar la dimissió de la presidenta de Junts i també va anunciar que demanaria una reunió a tots els grups menys Vox per intentar buscar una nova presidència "amb el consens més gran i en el menor temps possible".

ERC mira Junts per evitar considerar la proposta del PSC 

Amb tot, els 8 diputats dels comuns queden lluny de la majoria absoluta necessària per revocar del càrrec a Laura Borràs en una votació al Parlament, i des del PSC reconeixen que seria necessari comptar amb el suport d'un dels dos grups "grans", en referència a Junts i ERC. Els primers, amb 32 diputats, han fet costat en tot moment a la presidenta suspesa, mentre que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, preguntat en una entrevista a l'ACN per la seva opinió sobre la passa endavant dels socialistes, s'ha limitat a exigir a Junts que resolguin la situació de Borràs i evitar així haver de sospesar aquesta possibilitat: "En nosaltres sempre trobaran un aliat per preservar les institucions, però el primer pas l'ha de prendre Junts". Per la seva part, Jordi Turull considerava poc després de conèixer la sentència que aquesta era "injusta i desproporcionada", donant suport a la seva companya davant els recursos que pugui presentar. 

Per altre costat, des de la CUP encara no s'han pronunciat sobre la proposta del PSC, tot i que després de la sentència del TSJC, el partit va demanar la seva dimissió immediata com a presidenta de la cambra. Concretament, el diputat Xavier Pellicer lamentava que hagués posat els seus interessos per damunt del país i les seves institucions, remarcant que va ser condemnada per uns fets que no tenen res a veure amb l'independentisme. Amb tot, també va aclarir que tot i que l'independentisme s'hagi distanciat durant aquesta legislatura, els anticapitalistes farien "tot el que estigués a les seves mans" per evitar que la presidència recaigui en el PSC, una dels possibles escenaris que s'obren si finalment Borràs és destituida.  

Les dretes del Parlament, més pendents de la JEC 

Mentrestant, PP, Ciutadans i Vox ja van advertir que demanarien a la Junta Electoral Central que retirés l'escó a Borràs si aquesta no dimitia immediatament com a presidenta del Parlament després de la sentència, com va acabar succeint.  Per un costat, fonts del PPC indiquin que donaran suport a "qualsevol mesura que aporti estabilitat a la institució del Parlament i acabi amb la interinitat i la incertesa". Amb tot, no tenen clar que la proposta del PSC es dirigeixi en aquest sentit, motiu pel qual encara l'estan analitzant i no han aclarit si li donarien suport o no. Des de Ciutadans, el seu líder al Parlament, Carlos Carrizosa, també es mira la iniciativa dels socialistes amb molt escepticisme: "Illa va pactar amb Aragonès la llei contra el 25% de castellà i ara s'ofereix a reformar el reglament per a endarrerir l'expulsió de Borràs fins després del 28-M. Borràs hauria de ser cessada ja amb el reglament vigent. Prou de mentides", ha escrit a les xarxes, distanciant-se de la proposició.