El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha esperonat Junts per Catalunya a "resoldre" la substitució de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. En una entrevista a l'ACN,  ha apuntat que així ERC evitaria haver de sospesar l'ús de la proposició de llei del PSC. Junqueras ha remarcat que quan Junts va proposar Borràs per presidir el Parlament ja sabien que estava investigada, per tant, els cal "assumir i decidir què volen fer". 

Davant de la pregunta sobre si ERC veu bé la iniciativa dels socialistes, Junqueras ha respost: "Si decideixen avantposar els interessos d'una persona als interessos del país, ja ho veurem".  "En nosaltres sempre trobaran un aliat per preservar les institucions, però el primer pas l'ha de prendre Junts", ha sentenciat. 

El líder d'Esquerra ha apuntat que dins de Junts hi ha posicions "molt contraposades" sobre la situació de la seva líder. És més, ha recordat que hi havia "gent de Junts per Catalunya que ja no volia que ocupés la presidència perquè estava imputada per un cas de presumpta corrupció molt anterior al 2017". Finalment, Junqueras ha lamentat que no s'acabi de "fer net amb els casos de corrupció". "Quan es diuen Convergència o quan es diuen Junts, els casos de corrupció els reapareixen constantment", ha declarat. 

 

La proposició de llei del PSC

Els socialistes han registrat aquest dimarts una proposició de llei de reforma del reglament del Parlament que incorpora mecanismes per destituir membres de la Mesa de la cambra. La proposta del PSC preveu que el ple del Parlament pugui deposar el president de la cambra o qualsevol altre membre de la Mesa per pèrdua de confiança de la majoria o bé perquè hagi sortit del grup parlamentari pel qual va ser escollit diputat. La pèrdua del càrrec, però, no implica la retirada de l'escó. Tot plegat busca "resoldre", la situació oberta en el cas de Laura Borràs. El mecanisme per substituir algun membre de la Mesa en cas de pèrdua de confiança està inspirat amb el que tenen altres cambres. El diputat socialista Ferran Pedret ha reflexionat que "és estrany" que el reglament tingui "mecanismes previstos perquè la cambra legislativa expressi la seva pèrdua de confiança en el poder executiu i, en canvi, no tingui cap mecanisme previst per remoure el propi òrgan de govern de la cambra".

El més probable és que la setmana que ve la Mesa, la proposta dels socialistes i la Junta de Portaveus, si així ho acorda, podria decidir que es debati i voti al proper ple, el qual tindria lloc 18 al 20 d'abril. El PSC-Units confia convèncer prou grups parlamentaris per tramitar-la aviat i admet que en necessita algun "dels grans", en referència a ERC o Junts. És a dir, aviat, aquesta proposta dels socialistes es podria materialitzar i suposar un canvi per Borràs.