El PSC ha fet aquest matí una passa endavant en el seu objectiu de destituir Laura Borràs com a presidenta del Parlament, després de la sentència condemnatòria del TSJC. Tal com va avançar Salvador Illa, aquest dimarts, la portaveu parlamentària del partit i el secretari primer de la Mesa, Alícia Romero i Ferran Pedret, han presentat una iniciativa perquè es puguin destituir càrrecs de la mesa del Parlament, també la seva presidència, o de les comissions parlamentàries. Així, els socialistes plantegen afegir un nou article al reglament, per regular les causes de pèrdua de condició de membres de la Mesa. Ara, aquest només inclou la renúncia expressa i la pèrdua de condició dels diputats, però també hi volen afegir la remoció del càrrec per pèrdua de confiança, acordada pel ple del Parlament per majoria absoluta: "Que la majoria que els va nomenar els pugui destituir", ha resumit Alícia Romero. 

Segons han expressat Romero i Pedret, en línia amb l'anunci de Salvador Illa, es tracta d'una modificació quirúrgica, que plantegen per lectura única i que consideren oportuna en aquest moment, coincidint amb el cas de Laura Borràs, que ja ha advertit que no abandonarà el seu càrrec tot i la sentència i mentre la resta de partits parlamentaris li ho reclamem després de ser condemnada. "Ara tenim mecanismes perquè la cambra  legislativa expressi la seva pèrdua de confiança en el poder executiu, però no té cap mecanisme previst per remoure un membre de l'òrgan de govern de la mateixa cambra", ha apuntat Pedret, fet que quedaria resolt amb aquesta modificació. "Si la cambra fa confiança per exercir uns càrrecs, i per les circumstàncies que siguin aquesta confiança es perd, hi ha d'haver un mecanisme perquè això es pugui expressar", ha afegit, motiu pel qual no caldria una sentencia condemnatòria.  Tot i que Illa es va mostrar molt optimista, assegurant que tot plegat es podria resoldre abans que acabi el mes d'abril, els terminis que es plantegen és, com a molt aviat, a principis de maig.  

Pèrdua de confiança del Parlament o sortida del grup parlamentari 

"Tenim l'objectiu de normalitzar les institucions i de tornar el prestigi al Parlament", ha insistit Romero, que considera que la llacuna en el reglament que no establia el mecanisme per destituir membres de la mesa s'havia de resoldre. A banda d'aquesta votació al Parlament que demostri la pèrdua de confiança dels diputats, també plantegen que es pugui perdre la condició de membre de la mesa en cas que es deixi de pertànyer al grup parlamentari al qual s'estava adscrit en el moment de l'elecció. 

Per tot plegat, els socialistes han demanat a la resta de grups parlamentaris que donin resposta a la seva proposta, ja que si bé, ells representen la cinquena part necessària per presentar aquesta iniciativa, necessiten la majoria absoluta del Parlament per aprovar-lo. A més, han destacat que més enllà de la situació de Borràs, que aquest canvi en el reglament permetria resoldre, pot resultar útil en altres situacions futures: "No fem aquesta reforma en concret per una persona en concret, sinó perquè hi ha una llacuna que s'ha de resoldre. Més enllà del cas actual, creiem que s'ha de tirar endavant", ha conclòs Romero després de registrar la iniciativa, mentre Pedret ha apuntat que aquesta modificació permetria al Parlament equiparar-se a altres cambres autonòmiques de l'Estat que ja ho tenen previst.