L'Associació de Famílies d'Alumnes de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar (Barcelona) ha interposat una demanda de conciliació prèvia a una querella contra els diputats en el Parlament Carlos Carrizosa (Cs), Lorena Roldán (PP) i Sergio Macián (Vox) per presumptes calúmnies i injúries. Les famílies han pres aquesta decisió davant les "manifestacions intolerables" d'aquests diputats en el ple del Parlament del 15 de desembre de 2021 alertant d'un suposat assetjament i agressions a la família del centre que va demanar més classes en castellà, després del que la justícia va ordenar impartir un 25% de les classes en l'idioma.

"Aquestes declaracions no es corresponen amb el clima de bona convivència que existeix a la nostra escola, ni amb l'actitud de les famílies, que sempre hem rebutjat qualsevol forma d'assenyalament, intolerància i falta de respecte", han subratllat les famílies en un comunicat. Denuncien que el centre escolar de Canet ha estat "objecte de criminalització per part d'alguns partits polítics amb la voluntat de construir un relat absolutament fals sobre la situació lingüística" a les escoles catalanes i el seu model. Tot això, denuncien, ha acabat fomentant una "veritable situació d'assetjament i assenyalament públic" cap a la comunitat, amb pintades amb amenaces i insults en xarxes socials i mitjans de comunicació, han assegurat.

Carrizosa i Ermua

Durant el ple, el diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va comparar la gestió lingüística de la Generalitat amb la commoció ciutadana per l'assassinat, a mans d'ETA, del regidor del PP Miguel Ángel Blanco. Els pares i mares de l'escola Turó del Drac de Canet  "intolerables" les acusacions pronunciades durant el ple del Parlament. Per això insten els tres diputats a rectificar les seves afirmacions i, en cas que no ho facin, presentaran una querella criminal per injúries i calúmnies amb l'objectiu de "preservar la seguretat i la convivència del centre educatiu". La presidenta de l'associació de l'escola de Canet, Mònica Ruz, en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, ha qualificat d'"inacceptable" l'actitud d'aquests diputats. "És molt greu que es facin en el Parlament unes afirmacions contra les famílies d'una escola quan no són certes. Presentem aquesta demanda perquè els tres diputats rectifiquin I perquè assumeixin les responsabilitats que tenen com a polítics". 


L'associació de famílies defensa  que les escoles han de ser espais de protecció de la infància dins d'un model de convivència: "Premisses bàsiques que, per desgràcia, han ignorat les persones contra les quals es dirigeix la demanda de conciliació". Per això, insisteixen a demanar als diputats que rectifiquin i prenguin mesures per a prevenir que aquests fets es repeteixin, en un cas que l'associació se sent amb l'obligació de portar als tribunals "per a exigir responsabilitat política".

Recurs al TSJC

En paral·lel, 28 famílies de 30 nens de la classe de P5 de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, al Maresme, van presentar fa un mes un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demanen que "anul·li" la mesura cautelar que obliga a fer el 25% de les classes en castellà perquè ho va demanar una família de la seva classe fins que dicti la sentència.