Miquel Iceta ni ha trucat ni s'ha reunit amb els familiars dels presos polítics. Així ho ha volgut aclarir la dona del conseller Raül Romeva, Diana Riba, a El món a RAC1, després que el líder del PSC assegurés que "a mi no m’agrada dir el que faig perquè pot semblar que ho dic per lluir, però jo he estat amb familiars de presos, el que passa que no ho he explicat a la premsa".

Diana ha trucat a la ràdio en sentir que el primer secretari del PSC assegurava modestament que ell sí que hi havia contactat. Ho ha fet en nom de l'Associació Catalana de Drets Civils, que és l'entitat que agrupa tots els familiars tant dels presos com dels exiliats polítics. "Volem aprofitar per aclarir que Iceta no s’ha posat en contacte ell directament amb cap familiar, ni amb cap advocat, ni amb els consellers que van sortir de la presó", ha volgut deixar ben clar.

Ara bé. Calmant una mica la tensió que pot haver provocat desmentir Iceta, la dona de Romeva ha aprofitat l'ocasió per demanar —altra vegada— una reunió al líder socialista català perquè, ha explicat, "estem intentant constantment establir ponts amb tots els partits polítics i tots els agents que conformen aquest procés que estem malauradament les famílies i volíem fer públic després de veure les seves declaracions".

Absència del cara a cara

La dona de Romeva ha volgut rebaixar una mica la tensió dient que no pot confirmar si Iceta ha contactat amb els familiars del exiliats, però ha subratllat que el que ha dit el líder del PSC és que s'havia reunit amb familiars dels presos, i no dels polítics exiliats.

Precisament en aquest sentit, ha admès que un dels familiars —que no ha volgut rebel·lar qui és— sí que va trucar al socialista fa uns dies "per començar a fer aproximacions" i començar, així, "a desgranar la situació", però ha insistit en què, en cap cas, va ser ell qui s'hi va posar en contacte, mentre ha confirmat que no s'han vist cara a cara. "Puc aclarir que ell no s’ha posat en contacte amb nosaltres", ha reiterat.

Iceta també ha justificat l'absència del seu grup en l'acte que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer amb els familiars dels presos, quan va aprofitar l'ocasió per lamentar que els socialistes de la ciutat comtal no hi fossin presents. El tinent d'alcalde, Jaume Asens, va anar un pas més enllà que l'alcaldessa de la capital catalana i li va retreure que "per nosaltres no hi ha ciutadans de primera i de segona: els drets de tothom valen el mateix".

Iceta ho ha justificat sota l'argument que no van assistir pel "respecte" que els tenen i no per motius ideològics, tot i que ha deixat anar que si el PSC no va votar a favor de l'acostament dels presos a l'Ajuntament va ser perquè "no  hi havia cap argumentació explícita a que es contempli el respecte a les resolucions judicials i separació de poders".