Per a les famílies dels presos polítics, que estiguin a més de 600 quilòmetres és un "doble càstig". Així ho ha denunciat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest dimecres, després de rebre familiars d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a l'Ajuntament. Després d'aprovar una declaració per aconseguir almenys l'apropament a presons catalanes, l'alcaldessa de Barcelona ha criticat que en aquest fet "hi ha crueltat i fins i tot esperit de venjança".

A l'acte posterior al Saló de Cròniques hi han assistit Xavier Trias (Grup Demòcrata), Alfred Bosch (ERC), Maria José Lecha (CUP) i Gerard Ardanuy (no adscrit). Assenyalant especialment el PSC, Ada Colau ha lamentat que no hi siguin tots els grups. Ha recordat que ja s'han fet passos, com penjar un llaç groc a la façana, personar-se en la causa de l'1-O o la recepció d'aquest dimecres. "En seguiran d'altres passos" fins que siguin alliberats, ha assegurat.

"Al marge de la ideologia, és impossible estar d'acord amb castigar d'aquesta manera els familiars dels presos", ha lamentat l'alcaldessa de la capital, que ha afegit: "La crítica política sempre és legítima, però una altra cosa és normalitzar la vulneració de drets fonamentals". Ha advertit que aquesta "vulneració" interpel·la tothom.

L'absència del PSC

El tinent d'alcalde Jaume Asens ha estat més dur contra el PSC. Ha carregat contra arguments com el d'"entregar-se a l'independentisme" per la celebració d'actes com aquest. "Dir que això és portar el debat independentista a l'Ajuntament ens ofèn profundament", ha assenyalat. "Per nosaltres no hi ha ciutadans de primera i de segona: els drets de tothom valen el mateix".

També ho ha fet Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn. Ha lamentat que després d'una "tradició de lluita per la democràcia indiscutible" dels socialistes avui no estiguin al costat dels presos polítics. Ha agraït la recepció a l'Ajuntament: "És tant el que està en joc que aquest gest esdevé imprescindible".

Susanna Barrera, dona de Jordi Sànchez, ha denunciat que "no hi ha voluntat per part de l'Estat Espanyol perquè això canviï". Ho ha exemplificat amb la condemna al raper Valtonyc o la censura a una exposició a la fira Arco de Madrid. A això mateix s'ha aferrat Txell Bonet, esposa de Jordi Cuixart, per a emplaçar tothom qui tingui un "altaveu" a denunciar i aconseguir interpel·lar més gent a l'Estat espanyol. El fill de deu mesos que tenen, ha denunciat, ja ha fet 24.000 quilòmetres.

Abans de l'acte al Saló de Cròniques, l'alcaldessa s'ha reunit amb els familiars dels presos. A la trobada també hi han estat el tinent d'alcalde Jaume Asens i representants de CCOO, UGT, l'ANC, Òmnium, Jueces para la Democracia, la Taula del Tercer Sector, Institucions Penitenciàries i el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.