El líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que la decisió d'IFEMA, que acull la fira d'art Arco, de retirar l'obra Presos polítics de l'artista madrileny Santiago Sierra suposa "tornar 40 anys enrere". "S'ha de poder opinar sobre si hi ha presos polítics", ha exposat Iceta, en clara discrepància amb la línia oficial del PSOE que ahir, per boca de la seva portaveu al Congrés dels Diputats, Margarita Robles, va aplaudir la decisió de la galerista Helga de Alvear de retirar del seu estand a Arco l'obra Presos Polítics a l'Espanya Contemporània, per tal de "rebaixar la tensió".

"Jo no hagués retirat l'obra", ha sentenciat el socialista en una entrevista a El Món a RAC1, que en la línia de l'acció repressiva de l'Estat ha exposat que no està d'acord en què s'acusi de rebel·lió ni tampoc es decidís posar en presó preventiva al vicepresident Junqueras, el conseller Forn i els Jordis, unes decisions judicials que lamenta.

La Fira de Madrid (IFEMA), que acull la fira d'art Arco, va retirar ahir l'obra de retrats Presos polítics de l'artista madrileny Santiago Sierra. IFEMA va assegurar haver pres la decisió arran d'una suposada "polèmica" als mitjans de comunicació que "perjudica la visibilitat" del conjunt dels continguts que reuneix ARCOmadrid 2018.  

Les paraules d'Iceta contrasten amb el to emprat per la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, que ahir va assenyalar que els socialistes donaven per bona la decisió si es tenia en compte el clima de tensió política entre els executius català i espanyol. "Tot el que contribueixi a tranquil·litzar l'ambient i la crispació és positiu", deia Robles sobre la retirada de l'obra.

El PSC i els presos polítics

Els socialistes no van presentar-se ahir en l'acte de l'Ajuntament de Barcelona de l'alcaldessa Colau i els familiars dels presos polítics. Iceta ha justificat el fet de no assistir pel "respecte" que els tenen i no pas per motius ideològics. De fet, Iceta ha apuntat que ha tingut contacte directe amb alguns d'ells "encara que no ho hagi dit als mitjans".

Ara bé, Iceta ha defensat que el PSC no votés a favor de la declaració a favor de l'acostament dels presos al consistori. "No hi havia cap argumentació explícita a que es contempli el respecte a les resolucions judicials i separació de poders", ha deixat anar.

Crítiques a Rajoy

A banda de les discrepàncies amb els socialistes espanyols, Iceta ha llançat dards dirigits al govern de Mariano Rajoy, amb qui discrepa en l'ofensiva contra llengua catalana i la repressió policial de l'1-O. Iceta ha lamentat l'actuació de l'Estat de l'1-O, amb la violència policial perpetrada per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i ha assenyalat que no va ser adequada ni proporcionada. "L'1-O hi va haver càrregues policials, i tothom les vam veure. Jo les vaig veure. Aquella actuació policial va estar mal decidida i mal executada", ha assenyalat sobre les paraules del ministre Zoido, que ha insistit a negar les càrregues de la policia espanyola en la jornada del referèndum.

Sobre l'intent del govern espanyol d'introduir el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament català, Iceta també censura el govern espanyol i l'emplaça a rectificar. Segons Iceta, la proposta del ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, forma part de la pugna entre PP i Ciutadans, i ha recordat que l'escola catalana ja té una llei pròpia que garanteix el coneixement del català i el castellà.