Un dia de joia pel raper. La justícia belga ha rebutjat el lliurament a l'estat espanyol de Valtònyc, a qui reclamen després de ser condemnat a tres anys i mig de presó per amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. Però la conducta del mallorquí no és punible a Bèlgica, segons el tribunal que aquest dimarts ha decidit sobre la seva extradició. Una notícia excel·lent tant per l'artista com per la seva defensa, liderada per Gonzalo Boye, que ha celebrat amb humor la victòria aconseguida a Gant.

L'advocat ha estat molt actiu a Twitter, on ha ironitzat sobre l'únic que li falta a Valtònyc després del triomf d'aquest dimarts: "Ara ja només falta aprendre a cantar". Un dur atac a la qualitat artística del raper, que ben segur que no ho tindrà en compte. Més encara si recordem que aquest 28 de desembre és el Dia dels Sants Innocents.

TUIT Gonzalo Boye

Més enllà d'aquest inofensiu acudit sobre les capacitats vocals de Valtònyc, Boye ha fet una mica d'anàlisi del que ha succeït en aquesta històrica jornada. Així, per una banda, ha assenyalat que és el que diu la justícia belga sobre el cas del raper: "El rei ha d'aguantar les crítiques en l'exercici de les seves funcions oficials o com a representant de l'Estat del qual n'és símbol, especialment de qui qüestionen legítimament les estructures constitucionals de l'Estat, inclòs el seu sistema monàrquic".

En aquest sentit, els magistrats del Tribunal d'Apel·lació de Gant han estat contundents en la resolució: "En l'ordenament jurídic intern belga, la conducta esmentada no és punible", motiu pel qual no ha aprovat l'extradició a Espanya.

TUIT Gonzalo Boye II

Finalment, l'advocat també ha recordat el camí que ha recorregut una de les jutges que va condemnar originalment Valtònyc: "No deixa de ser una paradoxa que qui va presidir el judici contra Valtònyc i va ser ponent d'aquella sentència sigui ara magistrada del Constitucional...". Una referència explícita a Concepción Espejel, que recentment va accedir al tribunal de garanties espanyol a proposta del Partit Popular.

Espejel, recordem, s'ha salvat de la recusació de Carles Puigdemont i d'altres líders independentistes, que havien criticat el biaix ideològic de la nova magistrada. El mateix Tribunal Constitucional va rebutjar els recursos presentats, tot mantenint la jutge en la seva posició de cara a futures decisions sobre el procés.

TUIT Gonzalo Boye III

Un cop celebrada la victòria, ara cal esperar per veure què passarà. De moment, Amnistia Internacional ha reclamat canvis en la legislació espanyola. Concretament, ha exigit que l'estat espanyol "harmonitzi la seva legislació amb les normes internacionals de drets humans" i que suprimeixi del Codi Penal delictes com el d'enaltiment del terrorisme i el d'injúries a la corona, que "restringeixen indegudament la llibertat d'expressió".

 

Imatge principal: Valtònyc conversa amb Gonzalo Boye / ACN