La defensa del president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig manté el pols per a la recusació dels magistrats del TC Enrique Arnaldo i Concepción Espejel. Els quatre polítics independentistes han presentat de manera cautelar un recurs de súplica contra la decisió del TC d'inadmetre les recusacions dels dos magistrats, contra els quals també havien presentat recursos els líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem.

Tant els polítics condemnats pel Suprem com els exiliats van denunciar les relacions d’Espejel amb el PP i les declaracions d’Arnaldo contra els independentistes catalans. No obstant, el TC va refusar "per unanimitat" en una interlocutòria feta pública el passat 15 de desembre totes les recusacions, 33 en total, i va argumentar en un comunicat que defensava la "legitimitat" de tots dos magistrats. El Constitucional sustentà la seva negativa, entre altres raons, en el fet que excloure els dos magistrats deixaria el tribunal “sense quòrum”.

Vulneració de drets

L’escrit que ha presentat la defensa dels polítics exiliats, que dirigeix Gonzalo Boye, denuncia que es desestimés la recusació de manera “genèrica”, a limine i sense entrar en els arguments que havien exposat. Denuncia vulneració del dret a una resolució judicial motivada i fonamentada i retreu que a la resolució del TC no es fa referència ni als vincles d’estreta amistat dels recusats amb magistrats implicats en el procés judicial contra l'independentisme, ni a les declaracions públiques que posen de manifest la seva “completa parcialitat”.

A més, denuncia que dos magistrats que havien estat apartats de la decisió sobre la recusació per manifesta parcialitat, en referència a Antonio Narváez i Cándido Conde-Pumpido, han acabat participant-hi per la qual cosa s’ha produït també vulneració del dret a un tribunal independent i imparcial. “La decisió no té precedents. Ni pot tenir-lo a cap Estat que es preui de ser un Estat de dret”, adverteix el text que considera aquest fet suficient per anul·lar la interlocutòria del 15 de desembre.

A més, denuncia que també han participat els mateixos Arnaldo, Espejel i Pedro González Trevijano en la seva recusació, la qual cosa vulnera, de nou, el dret a un tribunal imparcial.

Avís amb el TEDH

El recurs reitera els arguments sobre les relacions dels dos recusats amb magistrats vinculats al procés, en el cas d'Arnaldo amb vincles d'amistat íntima com ell mateix ha reconegut. “Tot plegat posa de manifest la més absoluta falta d’imparcialitat d’Arnaldo Alcubilla, que haurà de ser en el seu dia declarada pel Tribunal Europeu de Drets Humans si no ho fa el TC mitjançant una resolució d’aquest recurs de súplica”, adverteix.

El text rebutja que la recusació dels magistrats afectés el quòrum del tribunal, però en qualsevol cas retreu que en una contraposició entre dues normes jurídiques s’opti per sacrificar la que afecta un dret fonamental.

 

A la imatge principal, Arnaldo i Espejel saluden Felip VI el dia que van prendre possessió del càrrec / Efe/Emilio Naranjo