Amnistia Internacional ha reclamat a l'Estat canvis en matèria de drets humans en la legislació espanyola arran de la sentència de Valtònyc. L'organització ha reclamat que "harmonitzi la seva legislació amb les normes internacionals de drets humans" i que suprimeixi del Codi Penal delictes com el d'enaltiment al terrorisme i el d'injúries a la Corona, ja que "restringeixen indegudament la llibertat d'expressió".

L'organització ha considerat "una gran notícia per a la llibertat d'expressió" la sentència belga que nega l'extradició del raper Valtònyc a Espanya per les seves estrofes musicals. Amnistia ha insistit que Espanya hauria d'haver retirat l'euroordre contra el raper fa temps. Perquè argumenta que encara que "hi hagi qui consideri que les seves cançons són escandaloses", la sentència condemnatòria dictada a Espanya contra Valtònyc "constitueix una restricció desproporcionada" al seu dret a la llibertat d'expressió.

Amnistia també recorda que la justícia belga ja va denegar el 2018 l'extradició de Valtònyc en considerar que la seva legislació penal no contenia disposicions que poguessin considerar delicte la seva actuació. A més, el mes d'octubre, el Tribunal Constitucional de Bèlgica va tombar la llei del segle XIX que tipificava com a delicte les injúries al rei.

La sentència

Els tres magistrats del Tribunal d’Apel·lació de Gant, a Bèlgica, són contundents en la resolució, difosa avui, sobre el delicte d’amenaces pel qual el raper Valtònyc va ser condemnat a sis mesos de presó a l’estat espanyol. “En l’ordenament jurídic intern belga, la conducta esmentada no és punible”, i, per tant, no aprova la seva extradició.  L’Audiència Nacional va demanar l’extradició del mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc, el maig del 2018 per la condemna de tres delictes: enaltiment del terrorisme (dos anys de presó), injúries a la Corona (un any) i amenaces (sis mesos). Els dos primers van ser descartats per la justícia belga, i ara es confirma la negativa per entregar-lo pel tercer.

El tribunal, en divuit planes, relata que des del tribunal de l’estat espanyol es va enviar a les autoritats belgues una segona ordre de detenció de Valtònyc per unes expressions en una cançó. Hi deia: "Jorge Campos mereix una bomba atòmica. Estic traient l'artilleria i tota la resta necessària. Volem que tots aquests senglars morin". Campos actualment és diputat per Vox al Parlament Balear.

Valtònyc reacciona

"El tribunal ha expressat que el meu cas, com el jutge de primera instància, s'ajusta a la llibertat d'expressió. Em sento impotent i amb ràbia, però seguiré lluitant per aquest dret", ha declarat Valtònyc en sortir de la vista del tribunal, pocs minuts després de les 9 del matí. El cantant ha criticat que "el govern espanyol, que es declara el més progressista de la història, continua tenint un estat feixista". Després, el raper ha fet una piulada agraint el suport del seu equip jurídic i ha resumit així el procés viscut: "Primer t'ignoren, després se'n riuen, després t'ataquen i finalment, guanyes". I ha demanat la llibertat de Pablo Hasél.

 

Imatge principal d'una roda de premsa d'Amnistia Internacional - Europa Press