La Falange està alineada contra la família de José Antonio Primo de Rivera per l'exhumació, en el marc de la llei de memòria democràtica. "José Antonio no és patrimoni de la seva família, per descomptat. Ells tindran la capacitat legal de dir el que es fa amb el seu cos o no, com hem vist amb la família Franco", defensa Manuel Andrino, cap nacional de l'organització d'ultradreta i condemnat per l'assalt a la llibreria Blanquerna. Així ho va dir fa un mes en la tertúlia de Youtube La hora del CAFÉ (Camaradas, Arriba Falange Española), tal com recull aquest dissabte elDiario.es. Però altres membres de la formació feixista matisen i es limiten a dir que la figura del seu fundador no és patrimoni "exclusiu" dels seus successors.

🟡 La llei de memòria democràtica espanyola 2022: trampes i ambigüitat

Sigui com sigui, Andrino es dedica a carregar amb duresa contra els familiars: "Jo de la família Primo de Rivera no esperaria res". Un dels arguments que fa servir és que l'any 1991, durant l'enterrament de Pilar Primo de Rivera (germana de José Antonio), va haver de col·locar la bandera de la Falange en el taüt a "trompades" amb els successors. "Passen olímpicament del cos de qui anomenen el seu tiet", afegeix el líder d'extrema dreta.

Els líders de la Falange, enfrontats?

Un altre líder de la Falange, Norberto Pico, manté un to més suau contra la família. Tot i això, defensa que ell hauria optat per "tractar de lluitar el màxim possible perquè deixen descansar en pau a José Antonio Primo de Rivera" i "que no es consumeixi aquesta nova exhumació, que no seria una altra cosa que la profanació del seu cadàver". "No em queda més remei que respectar la voluntat d'aquests nebots néts", afegeix, en una tertúlia falangista posterior. En canvi, Andrino respon que el comunicat de la família per a l'exhumació "és totalment nefast" i "covard", "en regles generals".

Aquestes tertúlies van tenir lloc després que la família de Primo de Rivera sol·licités exhumar les restes de José Antonio, just després de l'aprovació de la llei de memòria democràtica. El representant dels familiars, Fernando Primo de Rivera, va anunciar que ja havien enviat la petició a l'abat de Valle de Cuelgamuros (abans, de los Caídos), a la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de la Comunitat de Madrid i a l'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial. Un cop rebin l'autorització pertinent, dipositaran les restes en un lloc escollit per ells mateixos. El govern espanyol va agrair la iniciativa de la família, però sembla que la Falange mai no perdonarà aquesta decisió als familiars del seu fundador. De fet, el partit va emetre un comunicat en el qual anunciava accions judicials contra la "profanació" de les restes de José Antonio Primo de Rivera.