La família de Primo de Rivera ha decidit avançar-se al govern espanyol i ha sol·licitat exhumar les restes de José Antonio. Segons ha informat en un comunicat el representant de la família, Fernando Primo de Rivera, ja han enviat la petició a l'abat del Valle de los Caídos i a la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de la Comunitat de Madrid. També han demanat les llicències pertinents a l'Ajuntament de San Lorenzo de l'Escorial i, segons han explicat, una vegada rebin l'autorització, la idea és que les restes siguin dipositades en un lloc escollit per la família, seguint les voluntats del testament de José Antonio Primo de Rivera. Actualment, Primo de Rivera està enterrat a l'altar major del Valle de los Caídos, renombrat com a Valle de Cuelgamuros.

Aquesta decisió de la família de Primo de Rivera arriba després que el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, anunciés que amb l'aprovació de la Llei de Memòria Democràtica s'exhumaran les restes del general Gonzalo Queipo de Llano i del mateix José Antonio. En una entrevista a la Cadena Ser, Bolaños va explicar que es prendran les decisions "pertinents" per fer cumplir la norma i que "no hi ha cap excusa per no exhumar-los". A més a més, va dir que la nova llei estableix que aquestes persones no poden reposar "en un lloc preeminent" i que, quan la norma entri en vigor, "es prendran les mesures necessàries". "Evidentment, se'ls donarà una sepultura digna allà on els familiars decideixin, però no poden estar en un lloc preeminent perquè és una forma d'homenatjar als protagonistes de la Dictadura", va afegir.

El quart trasllat de José Antonio

En el comunicat, la família explica que, davant l'article 54.3 de la Llei de Memòria Democràtica, el qual estableix que "les criptes adjacents a la Basílica i els enterraments existents en la mateixa tenen caràcter de cementiri civil", els Primo de Rivera es veuen "obligats" a complir "la voluntat" del José Antonio i dur a terme l'exhumació de "les seves restes mortals a un cementiri sagrat d'acord amb el ritual catòlic". La família també ha recordat que aquest seria el seu "quart trasllat des que es va produir la seva mort i el seu nou enterrament seria el cinquè des del seu mal etern descans". De fet, en l'escrit, lamenten que "poques restes humanes han viatjat tant com les del José Antonio", encara que apunten que "coneixent les seves idees, aquesta seria probablement l'última de les seves preocupacions". 

La família ha aprofitat per carregar contra la Llei de Memòria Democràtica per eliminar les condecoracions a la germana de José Antoni Primo de Rivera, Pilar, i al seu nebot Miguel, els quals es quedarien sense els seus títols nobiliaris de Comte del Castell de la Mota i Duc de Primo de Rivera. "La família Primo de Rivera ha demostrat al llarg de la història el seu amor i fidelitat a Espanya i considera que aquesta decisió continua mantenint aquest esperit. Per això, volem reivindicar les figures de la seva germana i nebot Miguel Primo de Rivera i Urquijo Urquijo a qui, amb aquesta Llei, se'ls pren els títols que amb tanta honra i dignitat van portar", asseguren.