L'entrada en vigor de la nova Llei de Memòria Democràtica no ha frenat els homenatges a dictadors a l'Estat espanyol. Aquest mateix dissabte, els falangistes han tornat a sortir al carrer, amb salutacions feixistes i càntics com 'Cara al sol', per commemorar la figura del seu fundador. Un acte que la delegació del govern de PedroSánchez a Madrid ha autoritzat, així com tots els esdeveniments que celebrarà la Falange aquest cap de setmana en memòria del 20 de novembre. Aquests actes d'homenatge han començat aquest dissabte, quan un centenar de persones s'han congregat al carrer Génova de Madrid amb banderes falangistes i fotografies de qui va ser el creador de l'organització d'extrema dreta. Sota la permissivitat del govern espanyol, la commemoració a Primo de Rivera continuarà amb una manifestació fins a la Moncloa i una marxa nocturna. La celebració dels falangistes acabarà aquest diumenge, coincidint amb el 20 de novembre, data que va morir Francisco Franco, davant del Valle de Cuelgamuros (Valle de los Caídos), on encara hi ha la tomba de Primo de Rivera.

La delegació del govern espanyol va advertir a la Falange

La nova llei de Memòria Democràtica determina com actes contraris a la memòria els esdeveniments públics que "suposin exaltació personal o col·lectiva dels dirigents de la dictadura". És per això que, segons recull eldiario.es, la delegació del govern espanyol a Madrid va recordar als convocants que s'havia de respectar aquesta norma i que, en cas contrari, es posaria en coneixement de la Fiscalia totes les accions il·legals que es produïssin. És cert que, segons informa el mitjà citat, abans de la manifestació de la Falange ha tingut lloc una missa a l'església on Primo de Rivera va ser batejat. En aquest espai no s'han fet pràcticament mencions al fundador de la Falange i, de fet, el cura ha evitat dir els cognoms, referint-se a ell com a "José Antonio". Tanmateix, el passat dijous també es va celebrar a Madrid una missa en honor a Franco que va acabar amb els seus assistents amb els braços enlaire i entonant el 'Cara al Sol'. Més d'un centenar de persones van assistir a aquesta cerimònia celebrada a la parròquia dels Dotze Apòstols per enaltir el dictador espanyol. 

A l'espera de l'exhumació de les restes de Primo de Rivera

Aquest 20 de novembre podria ser l'últim que els falangistes es dirigeixen al Valle de Cuelgamuros per retre homenatge davant la tomba de Primo de Rivera, després que la família del dictador decidís avançar-se al govern espanyol i sol·licitar exhumar les seves restes. Segons va informar en un comunicat el passat 10 d'octubre el representant de la família, Fernando Primo de Rivera, ja han enviat la petició a l'abat del Valle de los Caídos i a la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de la Comunitat de Madrid i han demanat les llicències pertinents a l'Ajuntament de San Lorenzo de l'Escorial.