Jornada postelectoral complicada pel PSOE i Pedro Sánchez. Després dels mals resultats dels socialistes a les eleccions de Galícia aquest diumenge les crítiques han arribat tant des de dins del partit com de fora. L'últim que s'ha sumat ha estat la FAES, que ha acusat el president del govern espanyol d'estar "polvoritzant" el PSOE amb una "tàctica suïcida", que segons apunten "afebleix les costures constitucionals liquidant de pas al PSOE com a partit sistèmic". La FAES ha anat un pas més enllà i assegura que els resultats dels comicis gallecs són una constatació que Sánchez "no és una altra cosa que el delegat dels nacionalistes a Madrid". En una nota editorial titulada 'Galícia serà la tomba del 'sanchisme', la fundació dirigida per l'expresident del govern espanyol José María Aznar, ha apuntat que "Sánchez està polvoritzant el PSOE lliurant-lo a qualsevol que pugui garantir-li la Moncloa per molt onerós que resulti per a la unitat nacional".

FAES ha indicat que "la desena majoria absoluta del PP a Galícia no només confirma i consolida un projecte autonòmic amb el qual s'identifica una àmplia majoria de gallecs" sinó que mostra a tota Espanya l'inici de la "fi per al sanchisme". "És a dir, el principi veritablement imparable d'una Espanya amb futur", ha emfatitzat.

Campanya de desprestigi

Hi havia molts dubtes sobre la revalidació de la majoria absoluta per part del Partit Popular a Galícia, ja que diverses enquestes apuntaven a una forta crescuda del BNG que perjudicaria la presidència popular en mans d'Alfonso Rueda. Finalment, el PP ha complert i seguirà liderant la Xunta de Galícia, almenys 4 anys més. Un cop passades les eleccions, la FAES ha denunciat la campanya que s'ha impulsat per perjudicar el PP durant la campanya gallega "la concertació governant de socialistes, radicals d'esquerra i independentistes ha esgotat el repertori: insídies, intoxicació demoscòpica, manipulació mediàtica, promeses electorals amb càrrec al pressupost nacional". En aquest sentit, ha criticat que "ho han intentat tot", ja que apunten que han vist "desplegar el catàleg sencer, pèl·lets inclosos""La maquinària socialista al complet, des del CIS fins a Rodríguez Zapatero, ha funcionat a ple rendiment al servei no del candidat Besteiro, sinó del BNG i del personalíssim interès de Sánchez", ha indicat FAES, que ha afegit que Sumar també "ha desembarcat amb el seu equip de gala", fent referència a la vicepresidenta i líder de la formació, Yolanda Díaz.

Segons la FAES l'objectiu del PSOE era ajudar a l'èxit electoral del BNG "amb l'esperança de presentar l'eventual derrota popular com una desautorització al lideratge de Feijóo que desestabilitzés al PP, assumint sense titubejos la contrapartida d'un nou front de ruptura constitucional a Galícia". Tanmateix, la FAES ha assegurat que no "els ha pogut sortir pitjor", ja que, considera que "l'enfonsament socialista no admet pal·liatius" amb "un paupèrrim 14% del vot, cinc punts menys que l'any 2020". En aquest sentit, ha considerat que Pedro Sánchez és qui hauria d'assumir la pèrdua de cinc escons del PSdeG". A més, ha acusat el PSOE de "llogar els seus vots a un partit que porta l'autodeterminació en el seu programa", en al·lusió al BNG, que lidera Ana Pontón. La fundació ha criticat que els socialistes ja fa temps que "van renunciar a ser un partit majoritari que aspiri al govern des del triomf propi" si no que "es limiten" a integrar "coalicions negatives", que segons denuncien el seu únic projecte és "forçar on sigui la derrota del Partit Popular".