El president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, ha recordat aquest dilluns que les eleccions gallegues tenien un "component nacional" i que els mals resultats del PSOE han de provocar una "reflexió profunda" sobre la seva estratègia per evitar que "el cicle" del PP es converteixi en un "cicló". El dirigent del PSOE ha valorat el resultat de les eleccions a Galícia, que han atorgat la majoria absoluta al PP, aprofitant per felicitar Alfonso Rueda, amb qui té una relació "molt cordial", i solidaritzant-se amb el candidat socialista, José Ramón Gómez Besteiro, "a qui li ha tocat fer una campanya en circumstàncies complexes, aparedat en un sandvitx".

En un acte públic des de Manzanares (Ciudad Real), ha assenyalat que "sens dubte, les eleccions gallegues, òbviament, tenen un component autonòmic". "Però no ens enganyem, la realitat és que el producte era regional, però el guisat era nacional", ha apuntat. Per això, ha demanat treure conclusions "des de la seriositat". "Si el PP no hagués tret majoria absoluta, avui parlaríem de les conseqüències nacionals, no gallegues. Seria el principi de la decadència. Si passa el contrari, la conclusió també ha de ser nacional", ha dit.

Page i el paper fonamental de les comunitats

Per a García-Page, "és important tenir en compte que les comunitats autònomes són part de l'Estat", que el poden enfortir o debilitar. Així, ha celebrat que no entrin a Galícia actors "independentistes", ja que "és important" que tots puguin jugar des de l'"estabilitat constitucional, cadascú des d'allò seu i des del seu respecte". "Ara, i en aquesta terra, i a Galícia els passarà el mateix, aquí podem continuar treballant i complint el que hem promès a la gent", ha assenyalat el president autonòmic. "Aquí estem construint un estat del benestar, que és una senya d'identitat com a militants de la socialdemocràcia".

La croada de García-Page contra Sánchez

No és la primera vegada que el president de Castella-La Manxa fa un toc al president del govern espanyol. Page és un dels barons del PSOE que s'ha mostrat reiteradament en contra dels pactes amb l'independentisme que van facilitar la investidura de Sánchez. L'endemà del pacte entre PSOE, ERC i Junts per delimitar els delictes de terrorisme —inclosos en la llei d'amnistia— el socialista va afirmar que actualment el PSOE es troba "a l'extraradi de la Constitució, a punt de trepitjar la frontera constitucional". García-Page va asseverar que "no hi ha terrorisme bo i terrorisme dolent". En unes declaracions als mitjans a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) el president manxec va afirmar que el PSOE "no és un partit del qual es pugui dubtar constitucionalment", ja que té molt clar el que és la Carta Magna. Tanmateix, va apuntar que aquesta "frontera constitucional" no es traspassi mai perquè el PSOE és "essencial" com a partit a Espanya i a l'estructura constitucional del país".

El PSdeG reunirà dimecres la seva executiva

El PSdeG reunirà dimecres vinent, dia 21 de febrer, la seva executiva i convocarà els seus òrgans interns per analitzar els resultats aconseguits a les eleccions al Parlament de Galícia, que el secretari d'Organització, José Manuel Lage, ha qualificat de "molt dolents", "sense adjectius". En declaracions difoses als mitjans, el responsable d'Organització assenyala que "toca fer autocrítica, amb una anàlisi profunda de la situació", "sent conscients del missatge que van enviar els gallecs".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!