La trama mexicana de presumpte finançament irregular de Joan Carles I comptava amb la col·laboració necessària d'un militar espanyol retirat, el coronel de l'Exèrcit de l'Aire Nicolás Murga, antic ajudant de cambra de l'emèrit el qual, segons publica avui El Confidencial, suposadament era darrere de la tramesa de diners opacs per pagar vols, hotels, restaurants, classes de piano i fins a una euga de competició de què es beneficiaven tant Joan Carles com les seves filles, Cristina i Elena, i els seus nets Froilán i Victoria Federica.

Sempre segons el mitjà citat, la Fiscalia del Tribunal Suprem investiga una factura emesa per Murga, ja que manté obertes diligències sobre un presumpte frau fiscal del rei emèrit malgrat la seva regularització voluntària. Es tracta d'una transferència que surt d'un compte del coronel retirat a Ibercaja que descobreix com l'entramat mexicà no només comptava amb l'industrial Allen Sanginés-Krause, exdirectiu de Goldman Sachs i amic de Joan Carles I des de fa anys, sinó que Murga formava part també d'aquests moviments tèrbols de diners opacs. Sobre el mateix Sanginés-Krause pesa la sospita que va pagar l'estiu del 2017 el desplaçament de Joan Carles I i la seva llavors parella, Marta Gayá, a un castell a Irlanda.

Segons El Confidencial, Murga s'hauria donat d'alta com a autònom el gener de 2018 sota l'epígraf de serveis de consultoria a empreses i utilitzant com a adreça un domicili privat. Entre les seves poques activitats s'inclou una factura de més de 100.000 euros per suposades feines d'assessoria en matèria de seguretat efectuada a una societat mexicana.

Aquests diners, al costat d'altres fons aportats per Sanginés-Krause, van arribar a través del compte d'Ibercaja a Joan Carles, que el va utilitzar per a despeses privades pròpies i de familiars directes.

Triangulació de fons

Murga només va emetre aquesta factura, però les investigacions apunten que l'exmilitar no va realitzar cap feina a canvi i que la seva condició d'autònom seria només una façana dins d'una estratègia per desviar fons cap a la Zarzuela. A més, es desconeix qui va efectuar el pagament, però se sospita que hauria estat el mateix Sanginés-Krause, que triangularia així els diners cap a Joan Carles a través de Murga.

El desembre passat, Joan Carles va efectuar una regularització voluntària de 678.393,72 euros, incloent-hi retards i multes, circumscrits als exercicis 2016, 2017 i 2018, que es correspondrien amb els pagaments efectuats per Sanginés-Krause.