Després de la intervenció de Podemos sobre Podem, i el que considera la seva "destitució de facto", el secretari general de la formació catalana, Albano-Dante Fachin, ha decidit presentar la seva dimissió i donar-se de baixa de militància. Així ho ha anunciat en una roda de premsa aquest dilluns, on ha lamentat que "aquesta eina ha deixat de ser una eina útil per enfrontar-se amb el règim del 78".

Encara no sap si formarà part d’una candidatura a les eleccions del 21-D, però ha deixat clar que, si ho fa, no serà com a membre de Podem. En aquest sentit, tal com sempre va defensar, aquests últims dies ha mantingut converses amb altres formacions, com Esquerra Republicana, la CUP o Procés Constituent. En canvi, no ho ha fet amb el PDeCAT. Fachin havia apostat per la creació d’un “front democràtic” per fer front a l’ofensiva de l’Estat espanyol, cosa que no va agradar a la direcció estatal ni a Catalunya en Comú.

D’aquesta manera, el secretari general dimitit ha contemplat la possibilitat de teixir un “front democràtic” contra la repressió de l’Estat espanyol. En tot cas, ho decidiran tots els membres del Consell Ciutadà que, amb ell, abandonin Podem després de la intervenció de Podemos. Per aquest motiu han creat un partit instrumental que els permetrà mantenir la porta oberta a incorporar-se a una hipotètica llista unitària. Malgrat tot, ha admès que les idees del PDeCAT està "en un altre univers". Si no acaba havent-hi candidatura conjunta, ha dit que no s'incorporarà a cap altre partit.

Catalunya ha fet envellir Podemos”, ha dit justificant la seva renúncia. Segons Fachin, la decisió que va prendre la direcció estatal divendres passat va ser una destitució de facto: “O te’n vas o et destituïm”, ha resumit. Ha considerat la intervenció sobre la formació catalana "un missatge polític de tots els catalans". Ha criticat que Catalunya en Comú i el seu candidat, Xavier Domènech, hagin "acatat" sense més la decisió presa "per Pablo Iglesias des de Madrid".

També ha denunciat que, a mitjans de juliol, la direcció de Podem va enviar una carta a Podemos per reunir-se amb la direcció estatal, una missiva que “no va obtenir resposta”. De la mateixa manera, ha posat sobre la taula que durant els últims mesos ha intentar contactar una quinzena de vegades amb Xavier Domènech, tampoc sense rebre resposta. “Va preferir que Pablo Iglesias arreglés l’assumpte des del seu despatx a Madrid”.

Segons Albano-Dante Fachin, els motius per a la intervenció de Podem són “absolutament delirants”. En aquest sentit, ha fet referència a l’abraçada que va fer-se amb Gabriel Rufián en l’acte de suport als membres de la Mesa del Parlament encausats, que segons ell no va agradar a Iglesias. “Pablo Iglesias sí que té permís per anar a sopar d’amagat amb Junqueras a casa d’un magnat de la comunicació”, ha constatat. I ha preguntat a Podemos: “Quan la repressió augmenti, Podemos supeditarà la seva demostració de solidaritat en funció de la pressió mediàtica i els càlculs electorals?”.