Andreu Van den Eynde, l'advocat d'Oriol Junqueras, s'ha pres amb "satisfacció i cautela" la decisió del Tribunal Suprem de preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat del president d'ERC. Ho ha dit en declaracions al programa Tot es mou de TV3.

L'advocat també ha explicat que no espera una decisió del tribunal europeu ràpida. "S'ha demanat un procediment ràpid, però els tràmits poden durar setmanes o mesos", ha dit en referència al fet que entre demà i dimecres, que és quan es constitueix el Parlament a Estrasburg, hi hagi una resolució judicial sobre la immunitat de Junqueras

Van den Eynde ha donat una dosi de realisme al moment: "Junqueras està tancat en una presó i no en sortirà i no anirà al Parlament. I això és una situació de facto contra la qual no podem lluitar perquè ells tenen la clau". 

De fet, l'advocat ha explicat que més que preguntar directament sobre la immunitat de Junqueras, Manuel Marchena ha dirigit les seves preguntes per "confirmar la seva posició" sobre la presó provisional. "El que fa el tribunal és, davant l'evidència que hi ha un problema molt seriós, formular unes preguntes per confirmar que estan obrant bé", ha explicat Andreu Van den Eynde, davant l'estratègia de defensa que anava més enllà i sobre la defensa dels drets humans. 

Manuel Marchena ha preguntat avui sobre la immunitat de Junqueras després que la seva defensa ahir presentés el recurs perquè el Tribunal Suprem presentés una qüestió prejudicial demanant al tribunal europeu sobre la immunitat d'Oriol Junqueras i la possibilitat de recollir l'acta d'eurodiputat i prendre possessió del seu càrrec. Això suposaria un aixecament de la presó provisional just abans de conèixer la sentència, un fet que el Tribunal Suprem defuig i tem, i per la qual cosa segueix al·legant risc de fugida.