Si avui a primera hora la presidenta del Parlament, Laura Borràs, acusava l'Estat de vigilar, perseguir i assetjar al Parlament per tot el cas de l'escó de Pau Juvillà, aquest migdia la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha tancat files amb la presidenta de la Cambra: "Des d'ERC volem tancar files amb la presidenta del Parlament, posar-nos al seu costat per defensar els drets dels diputats i a la vegada la sobirania del Parlament". Així ho ha comunicat la portaveu republicana en roda de premsa, on ha carregat contra la situació injusta que està vivint el diputat de la CUP Pau Juvillà, condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat uns llaços grocs del despatx de la Paeria de Lleida, quan era regidor.

"Un suport sincer i incondicional", ha expressat Vilalta a Juvillà, que ha assegurat que plantaran cara a la ingerència de la Junta Electoral Central i dels tribunals de l'estat, i ha explicat que els partits segueixen treballant per coordinar una resposta jurídica i política, assegurant que la decisió de la JEC no ha canviat res des que el Parlament va acordar protegir l'escó del diputat. Preguntada explícitament sobre si Borràs esta seguint els mateixos passos que l'expresident del Parlament Roger Torrent amb l'escó de l'expresident Quim Torra, Vilalta ha dit que sí, i ha assegurat que estan treballant de manera unida com sempre: "Treballem amb consens sempre, com ho vam fer amb Torra. Sempre hem volgut treballar amb consens com ara estem fent, per això verbalitzem el suport a Laura Borràs". 

 

Divendres la Junta Electoral Central va rebutjar suspendre la retirada de l'acta de diputat de Juvillà, i va emetre la credencial de la candidata que segueix Juvillà a la llista amb la que la CUP va concórrer per Lleida a les eleccions del 14 de febrer. Aquests moviments tan expeditius de la JEC són del tot diferents a com va actuar la Junta en el cas de la retirada de l'escó a Quim Torra.  Aleshores la JEC va enviar un escrit requerint a Torrent que procedís a fer efectiva la pèrdua de l'escó de Torra i demanant-li, a més, que remetés a la Junta tota la documentació que certifiqués que així s'havia fet. En el cas de Juvillà, la mateixa Junta Electoral ha retirat les credencials del diputat i ha materialitzat el relleu, expedint les noves credencial de la persona que ha d'ocupar l'escó.

No a la reforma laboral

En la roda de premsa Vilalta també ha defensat que ERC segueix en el "no" a la reforma laboral del Govern de Pedro Sánchez que aquest dijous se sotmetrà al tràmit de convalidació al Congrés dels Diputats. La portaveu d'ERC ha assegurat que la proposta es queda curta i que no s'ha avançat en millores perquè el govern espanyol no es mou ni ha volgut obrir-se a una voluntat de millora, i en aquest sentit ha reivindicat una vegada més que ERC no vol renunciar a millorar-la: "Si estan disposats a fer aquest exercici parlem-ne, però no hem vist en cap moment que el govern espanyol en el seu conjunt estigui disposat a millorar les eines que permetin blindar més drets laborals". 

"S'han quedat molt curts però tot i així fins ara ens hem ofert, però el Govern s'ha enrocat. No volen negociar. Doncs que pactin amb la dreta, amb Ciutadans i amb l'establishment", ha etzibat Vilalta, que ha dit que la proposta acaba sent una imposició i implica fer renúncies a les millores, i ha acusat una vegada més a l'executiu de Pedro Sánchez de pretendre que ERC assumeixi un acord sense cap marge de millora. 

Preguntada explícitament per les crítiques dels sindicats com Comissions Obreres i UGT perquè ERC no vol aprovar aquesta reforma, Vilalta ha insistit que s'ofereixen a millorar-la, perquè està convençuda que hi ha una majoria d'esquerres i sobiranista que podria poder fer millores. Sigui com sigui, sense entrar al fons de la qüestió, ha avisat que fets així també afecten al procés de diàleg.

Taula de diàleg

En l'immobilisme situa també ERC doncs al govern central amb la taula de diàleg, després de les informacions publicades sobre la possibilitat que Pedro Sánchez estigui ajornant la taula de diàleg ara fins a la primavera, quan la idea inicial era reunir-se a començaments d'any. Des d'ERC han acusat a Sánchez de posar excuses, i li han retret que si es va comprometre a resoldre el conflicte polític, el que ha de fer és treballar per tancar la data i els continguts que s'abordaran a la taula. Sigui com sigui, ha insistit en la vida del diàleg: "La taula és l'espai, hi confiem perquè creiem que és el millor espai per resoldre el conflicte polític". 

Jocs Olímpics d'Hivern

De la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, després d'un cap de setmana de protestes on diverses comarques han exigit ser incloses a la consulta que farà el Govern sobre si es volen o no aquests jocs, ERC ha reivindicat una vegada més que s'escoltarà a la ciutadania i ha insistit que aquests jocs no seran com els tradicionals, perquè volen ser sostenibles i tenir en compte la participació. Amb tot, ha reivindicat que de forma democràtica es manifestarà el posicionament de la ciutadania mitjançant un referèndum i ha confiat que la Conselleria d'Interior trobarà la millor manera per fer aquesta consulta.