Els partidaris del Consell Nacional de la Resistència de l'Iran (CNRI), un grup contrari al règim dels ayatollahs, no només va finançar la campanya de Vox per a les eleccions europees d'aquest grup espanyolista el 2014, també va pagar el dia a dia de la formació fins que van arribar els comicis europeus.

L'exili iranià va finançar el lloguer de la seu del partit (al carrer Diego de León de Madrid), els sous de la plantilla, el sou de Santiago Abascal, mobles i ordinadors, assegura El País. Vox va ingressar aquests donatius internacionals en una caixa comuna que va servir per pagar despeses des del naixement del partit, segons indica un full de càlcul secret de les donacions que ha rebut Vox al qual ha tingut accés el citat mitjà.

La primera transferència que va rebre Vox del CNRI va ser de 1.156,22 euros el 17 de desembre de 2013, el mateix dia que el partit es va inscriure al registre de partits polítics del Ministeri de l'Interior. "L'exili iranià no només va pagar la campanya europea de 2014, també va posar en marxa Vox", admet el primer president i fundador de la formació espanyolista, Alejo Vidal Quadras al rotatiu. 

Vidal-Quadras hauria entrat en contacte amb el lobby iranià mentre era eurodiputat pel Partit Popular. El Consell Nacional de la Resistència reparteix generosos fons entre els polítics europeus i americans (alguns d'ells també reben sucosos pagaments per participar en conferències de l'organització), però Vidal-Quadras nega haver-se'n beneficiat. El líder espanyolista, quan era eurodiputat del PP, fins i tot hauria estat a l'Irak per a visitar els campaments dels opositors iranians. El País va afirmar la setmana passada que Vidal-Quadras, que va abandonar el partit després del fracàs electoral, va informar a Santiago Abascal, que va prendre la direcció del partit, de l'origen dels fons.

Els simpatitzants de l'organització iraniana van enviar un total de 971.890,56 euros al compte de Vox entre desembre de 2013 i abril de 2014. "Santiago Abascal ho sabia tot, li vaig explicar la meva relació amb el CNRI i li vaig dir que ens finançava. Li va semblar bé. Estava encantat. No hi va posar cap pega", relata Vidal Quadras. 

Segons els moviments bancaris als que ha tingut accés El País, durant uns cinc mesos, seguidors del CNRI d'una quinzena de països van inflar el compte de VOX. L'aportació mínima va ser de 60 euros, la màxima de 35.560,32, que va arribar el febrer de 2014 d'un constructor iranià. Durant els cinc primers mesos de vida, Vox va rebre 141 transferències procedents d'un miler d'iranians.