Qui era director general dels Mossos el 2017, Pere Soler, considera que l'Estat "no ha tancat bé" la relació entre el CNI i l'imam de Ripoll, una polèmica que ha tornat a revifar en els últims dies arran de les paraules del comissari Villarejo en què assegura que "el CNI va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya". Soler ha denunciat en una entrevista al programa FAQS de TV3 que el Congrés no ha volgut fer una comissió d'investigació dels atemptats a Catalunya i que els representants de l'Estat no van anar a la que es va obrir al Parlament.

"No es vol abordar aquest tema amb profunditat. I no s'obre una investigació al Congrés, com es va fer amb els atemptats de l'11-M. Això fa que quan Villarejo fa aquestes declaracions tinguin una certa credibilitat perquè la qüestió no està tancada per bona part de la societat catalana", ha assegurat. De fet, Soler considera que l'Estat comet l'error de pensar que "amb la compareixença de Sanz Roldán (llavors director del CNI) al Congrés en la comissió de secrets oficials en què participen molt pocs diputats que tenen el deure de guardar secret l'afer queda tancat". Res més lluny de la realitat, creu l'exdirector general dels Mossos: "no queda tancat perquè els representants de l'Estat fan que aquest tema no es vulgui abordar en profunditat". 

"Ningú ens ha dit res" 

Amb tot, Soler ha assegurat que no li donaria "cap credibilitat" a l'excomissari, que va fer aquestes declaracions en el judici pel cas Tàndem. Ara bé, entén que aquesta manca de voluntat de transparència de l'Estat provoca que quan Villarejo fa aquestes declaracions "amb ànim de perjudicar els seus excompanys del CNI", semblin versemblants. 

Per altra banda, Soler també explica que el CNI mai no va informar els Mossos sobre la seva relació amb l'imam de Ripoll. "L'únic que s'ha reconegut des del servei d'intel·ligència ha estat aquest contacte. Fins on van arribar, si estaven monitorats, si no, si era un confident, si hi havia contrapartides... Tot això no s'ha sabut en certesa. Hi poden haver indicis, però a nosaltres ningú ens ha dit res", ha narrat. A més, també ha lamentat que, tot i que s'ha acabat corregint, "els Mossos no teníem informació d'Europol, rebíem molt poques dades, sobre l'imam no ens informaven mai".  

Un servei d'intel·ligència per a Catalunya 


Davant aquesta situació, Soler ha explicat que s'ha intentat en diverses ocasions tenir un servei d'intel·ligència propi a Catalunya: "Les policies tenen molt acotades les feines i els serveis d'intel·ligència tenen unes maneres d'actuar que no estan tan acotades protocol·làriament o reglamentàriament. Jo sempre he defensat que els catalans hauríem de tenir un Estat, i si som un Estat necessitem un servei d'intel·ligència", ha conclòs l'exdirector general dels Mossos. 

Tot i que arreu d'Espanya les declaracions de Villarejo no van provocar gairebé cap reacció, a Catalunya aquestes han suposat una sacsejada important, ja que l'excomissari va assenyalar directament el CNI com a responsable dels atemptats del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. L'endemà, va voler matisar les seves paraules, i tot i que va insistir en aquesta relació, va aclarir que la intenció mai no va ser provocar un atemptat sinó "provocar una sensació de perill" i que Catalunya sentís la necessitat de protecció de l'Estat.