Ofensiva a Europa dels eurodiputats de Junts, ERC i Bildu arran de les revelacions de l'excomissari José Manuel Villarejo sobre la intervenció de la intel·ligència espanyola als atemptats de l'agost del 2017 a Catalunya. A través d'una pregunta davant de la Comissió Europea, i amb cartes al comissari de Justícia, Didier Reynders, i a tots els membres de l'eurocambra han denunciat que les autoritats espanyoles es neguen a investigar les circumstàncies de l'atemptat que es va produir a Barcelona el 17 d’agost del 2017 i el paper que hi va tenir el CNI, per la qual cosa demanen a la CE i al Parlament Europeu, com a garants dels drets fonamentals dels ciutadans europeus, “una investigació exhaustiva” de les revelacions de l'excomissari.

A través d'una pregunta a la Comissió Europea que signen Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí en nom de Junts, amb els republicans Diana Riba i Jordi Solé, i Pernando Barrena de Bildu, els eurodiputats expliquen que l’exagent policial i dels serveis secrets José Manuel Villarejo va declarar davant de la justícia que els serveis d’intel·ligència espanyols coneixien els plans per a l’atemptat del 17 d’agost però no van intervenir “per fer un ensurt a Catalunya”. Recorda que aquell atemptat va provocar 16 morts, entre els quals ciutadans de cinc estats de la UE, a més de 155 ferits de 39 nacionalitats diferents i que les paraules de Villarejo encaixen amb les revelacions de la premsa en què es documenten “amplis vincles" entre el responsable de la cèl·lula terrorista i el CNI.

 

El text recorda que tant el govern espanyol com el PSOE, el PP i Cs han “bloquejat repetidament” una comissió d’investigació sobre la connexió entre la cèl·lula terrorista i el CNI”; i que també la justícia espanyola ha rebutjat la petició de les víctimes d’investigar aquestes acusacions.

Per tot plegat, els eurodiputats apel·len al paper de la Comissió com a guardiana dels tractats que consagren els drets humans a la UE, així com els drets previstos en els principals instruments internacionals de drets humans i la jurisprudència del TEDH sobre el dret a la veritat.

Carta al comissari de Justícia

Els eurodiputats signen també la carta que han fet arribar al comissari de Justícia, Didier Reynders, a qui demanen una investigació en profunditat per clarificar si les serioses al·legacions que connecten la intel·ligència espanyola i els cervell dels atacs són certes i per determinar les responsabilitats que se’n deriven i adverteix que aquest és un deure amb les víctimes, amb els ciutadans i amb la democràcia mateixa.

 

Els mateixos arguments i explicacions exposen davant de tots els eurodiputats en la carta que els han fet arribar on també adverteixen de la necessitat d'investigar els vincles entre el CNI amb el seu informant i responsable de la cèl·lula terrorista, l'imam Abdelbaki Es Satty. Els eurodiputats subtrallen el dret de les víctimes a conèixer què va passar per la qual cosa reclamen saber fins a quin punt el CNI coneixia la imminència dels atacs.

Captura mail eurodiputadosCaptura del mail que Junts, ERC i Bildu han fet arribar als membres de l'Eurocambra

A la imatge principal, els eurodiputats de Junts Toni Comín i Carles Puigdemont amb l'eurodiputada d'ERC Diana Riba / ACN