Les declaracions de l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, que vinculen el CNI amb l'imam de Ripoll, cap pensant del grup terrorista del 17-A, continuen ressonant. El silenci de la Moncloa o el mateix CNI, per al·lusions, contrasta amb el de la premsa estrangera, els familiars de les víctimes o els partits independentistes catalans.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també reclama saber la veritat: "És una informació tan greu que donaria prioritat màxima a interpel·lar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè permeti que hi hagi les explicacions oportunes", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

"Es referma l'opacitat i el dubte"

Borràs afegeix: "Com pot ser que no es vulgui investigar per tenir informació de les víctimes nacionals i 35 països més? Tot allò que no abona transparència i investigació, es referma en l'opacitat i l'ombra del dubte". A més, recorda que el Congrés dels Diputats no ha volgut fer cap investigació per aclarir els atemptats i el Parlament sí, tot i "no comptar amb les persones cridades a la comissió que ho van rebutjar". La presidenta ha recordat que ha demanat als serveis jurídics que preparin una denuncia perquè Fiscalia investigui els fets, com creu la presidenta que hauria d'haver fet d'ofici.

Altres qüestions tractades han estat la taula de diàleg i el relleu a la cúpula dels Mossos. De la taula, en destaca que ella "sempre dona valor a les paraules" però, en el context citat, "donar crèdit a una impostura només perjudica, fa creure en un engany que no resol el conflicte i, per tant, allunya poder resoldre'l realment". I es reitera en les seves declaracions anteriors: "No puc parlar de taula de diàleg perquè no hi ha taula ni diàleg". Així doncs, retreu al govern espanyol que no tingui una voluntat real de negociar. "La gent demana realitats i no només desitjos", subratlla.

"No tinc res a veure amb els Mossos"

D'altra banda, Borràs considera "fals i il·lògic" que es pugui beneficiar personalment dels canvis a la cúpula dels Mossos d'Esquadra, com s'ha defensat des de certs sectors mediàtics. I ha remarcat que els Mossos van tancar el 2018 la investigació que afecta la presidència de Borràs a la Institució de les Lletres Catalanes. Segons Borràs, aquesta qüestió està traspassada a un altre cos policial: "El conseller Elena és qui pren les decisions i les explicarà. Donar credibilitat a una investigació meva tancada, traspassada a un altre cos i que no segueix aquesta via no té sentit". I qüestionada sobre si es podria tractar d'una mena de purga, també tanca files: "En la meva causa no hi té res a veure".

Des del micròfon de Ser Catalunya també ha aprofitat per enviar els millors desitjos a Jordi Cuixart, que deixa la presidència d'Òmnium: "Va fer una defensa de la seva presidència a l'interior de la presó per, precisament, intentar que l'anormalitat democràtica no modifiqués que fessin els canvis quan ho decidís ell mateix o l'entitat en plural".