L'endemà que el comissari Villarejo acusés el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) de ser al darrere dels atemptats del 17 d'agost del 2017, avui ha insistit a vincular l'Estat amb el 17-A. En arribar a l'Audiència Nacional, on aquests dies declara pel cas Tàndem, Villarejo s'ha mantingut en les seves declaracions d'ahir, quan va assegurar que "el CNI va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya", en referència al 17-A. Amb tot, ha afegit quines eren les intencions reals del CNI: "Probablement la intenció en absolut era provar un atemptat, però si provocar una sensació de risc perquè Catalunya sentís la necessitat de la protecció de l'Estat". 

"Moltes vegades s'han provocat comandos ficticis per tranquil·litzar i tal", ha dit Villarejo aquest matí en declaracions a la premsa, que l'esperava quan ha arribat a l'Audiència Nacional, després de la polèmica generada per les seves declaracions. A més, ha puntualitzat que l'ensurt del qual parlava ahir: "Se'ls va escapar de les mans quan l'imam mor i els nois no saben com reaccionar”.

Així, lluny de rebaixar les seves paraules, ha recordat el vincle que mantenien el CNI i la justícia espanyola amb l'imam de Ripoll, que havia actuat com a confident. També s'ha fixat en l'actual ministre de l'Interior del govern espanyol, Fernando Grande-Marlaska, destacant que quan era jutge va encarregar que li punxessin el telèfon: “I quan l’havien d’expulsar, uns senyors del CNI, parlen amb el jutge i anul·len l’ordre d’expulsió”.

Proves als seus arxius 

Després de les seves polèmiques declaracions d'ahir, que suposen un abans i un després en tot el que envolta el 17-A, les víctimes dels atemptats li han reclamat que aporti proves d'aquestes acusacions. La Unitat d'Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme (UAVAT) ha exigit via comunicat que Villarejo presenti totes les informacions que certifiquin la declaració que ahir va fer en seu judicial. 

Davant aquestes peticions, Villarejo ha estat molt clar: "Volen proves? Que vagin als meus informes. Que mirin les converses que tinc amb el jutge instructor, encara que estigués jubilat. Són als meus arxius, per què els han declarat secrets?", ha ironitzat l'excomissari. "Jo autoritzo que s’alliberin. Hem de pensar que la ciutadania no és menor d’edat i no es pot utilitzar la llei de secrets per ocultar-ho tot. És una llei franquista, obsoleta, del 1968”, ha conclòs.

Petició de les víctimes 

Ahir, els damnificats per l'atac terrorista a la Rambla i el Passeig Marítim de Cambrils van assegurar que el comissari està obligat a presentar totes les proves que tingui per esclarir els fets que denuncia. A més, en un acte de compassió, han demanat que faciliti tota la informació que tingui com a mostra de la seva empatia i solidaritat amb les víctimes dels atemptats al cor de la capital catalana. Tanmateix, les víctimes han formulat una pregunta a Villarejo, clara i directa: "Per què ha esperat a tenir un judici en contra per fer aquestes declaracions?".