Cap comissió, ni irregularitat. L’exdirector general dels Bombers de la Generalitat, Manel Pardo, ha declarat avui com a investigat en el cas de les suposades  irregularitats en el contracte de manteniment dels vehicles del cos d’extinció d’incendis de la Generalitat i ha assegurat a la magistrada que ell no va signar cap factura, segons fonts judicials. També ha afegit que quan va escriure “2%v” a l’advocada dels serveis jurídics per exposar-li que ja no tenien pressupost, era un exemple no real sobre les despeses de gestió variables que havien existit en anteriors contractes, que podien arribar a ser del 9% i que es van eliminar en el contracte de 2019, quan ell  era el titular. Pardo, que va assumir el càrrec de director general del cos de Bombers  des del juny de 2018 a  juny 2021, ha descartat qualsevol gestió irregular, com  apuntaven en la instrucció els Mossos d’Esquadra.

La setmana passada, l’advocada del Departament d'Interior que va denunciar irregularitats en el manteniment dels vehicles dels Bombers de la Generalitat va declarar, com a testimoni, que desconeixia si hi havia cap pràctica de corrupció en aquest contracte ni tampoc va detallar res de la suposada comissió del 2% anotat en el seu expedient, segons fonts judicials. Des del 2012 el Grup Iturri de Sevilla feia aquest servei, suspès amb el nou conseller Joan Ignasi Elena. El jutjat d'instrucció 14 de Barcelona va obrir el novembre de 2021 una investigació arran d’una denúncia de la fiscalia sobre irregularitats en el contracte de manteniment dels cotxes de Bombers de la Generalitat, que el conseller Miquel Sàmper li va enviar, quan ja marxava del departament. La primera jutgessa que era al capdavant del jutjat va permetre la intervenció telefònica de càrrecs públics, amb secret de sumari, i no va permetre la seva pròrroga en descartar que hi hagués pagaments de comissions entre els investigats. Inicialment, hi ha set càrrecs investigats de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) i els delictes investigats: malversació de fons públic, prevaricació i falsificació de document públic. El responsable dels serveis jurídics d’Interior, Francesc Claverol, també va negar que sospités que  Iturri pagava una comissió a responsables del cos de bombers.

Emocionat

En la declaració, Pardo, defensat per la penalista Judit Gené, ha assegurat que els vehicles del parc de bombers són molt antics i que el contracte de manteniment està “infradimensionat econòmicament històricament”, tot i que ell només coneixia la gestió des que va assumir el càrrec de l’estiu del 2018. Ha detallat que quan ja no tenien pressupost va anar a veure Claveguerol per preguntar-li com fer-ho, i com que no hi era li va explicar a l’advocada i li va detallar que abans del 2019 era pitjor la situació perquè es pagava una variable de despeses de gestió, i va anotar un 2% com podia haver posat, un 4 o un 9%, que era el màxim reconegut oficialment. A més, Màxim del Valle, responsable del parc mòbil i també investigat, va ser qui va enviar a Pardo, Claveguerol i a altres caps les suposades irregularitats o mancances del contracte. Claveguerol va dir-li a Pardo que ho denunciés. Quan la magistrada  avui li ha dit que si ho hagués fet potser estaria en aquesta causa d’una altra manera, és a dir no investigat, Pardo s’ha emocionat, segons fonts judicials.

El cap d’Iturri, Eduardo José Díaz, que va començar a declarar com a investigat divendres passat, avui ha reiterat que  no va cometre cap irregularitat. I  ha validat la defensa de Pardo, que en el contracte la part tècnica i l’econòmica era duta per departaments diferents.

Els principals investigats en la causa són: l’exdirector del servei d’extinció d’incendis, Manel Pardo, càrrec que va deixar el juny passat i va assumir, Joan Delort. Delort tindrà un advocat de la Generalitat; el gerent d’Iturri, Eduardo José Díaz; Julio Vázquez, responsable del parc mòbil dels Bombers; Màxim del Valle,  responsable del parc mòbil; Antonio Ramos, sotsdirector general tècnic de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis, i  Martín Hernández, cap de pressupostos. El conseller Elena va escindir el contracte amb Iturri i ha encarregat una auditoria.